Rowan Williams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rowan Williams
Rowan Williams -001b.jpg
FødtRowan Douglas Williams
14. juni 1950[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (72 år)
Swansea[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelseteolog
politiker[6]
professor
anglikansk prest
lyriker
Embete
Utdannet vedChrist's College
Wadham College
Dynevor School, Swansea
College of the Resurrection
EktefelleJane Williams (1981–)[7]
BarnRhiannon Williams[8]
Pip Williams[8]
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem avRoyal Society of Literature
British Academy
American Academy of Arts and Sciences
Learned Society of Wales (2010–) (Fellow of the Learned Society of Wales, tilknytning: Humanities, Arts & Social Sciences)[9]
Utmerkelser
8 oppføringer
Fellow of the British Academy
Vennskapsordenen
Det kongelige Victoriakjedet (2012)
Fellow of the Learned Society of Wales (2010)[9]
Fellow of the Royal Society of Literature
President's Medal (2013)
prix Giles (2013)
Order of Bethlehem (2004)
Signatur
Rowan Williamsʼ signatur
Våpenskjold
Rowan Williamsʼ våpenskjold

Coat of Arms of Archbishop Rowan Williams.svg

Rowan Douglas Williams, baron Williams av Oystermouth, (født 14. juni 1950) var erkebiskop av Canterbury og dermed overhode for Den anglikanske kommunion, fra desember 2002 til desember 2012. Han er teolog, men er også kjent som poet og foreleser.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Swansea i Wales, i en walisisktalende familie, og fikk sin utdanning ved Dynevorskolen i Swansea, Christ College i Cambridge og ved Christ Church og Wadham College i Oxford. Deretter underviste han i teologi ved universitetene i Oxford og Cambridge, og ble dekan ved Clare College i Cambridge.

I 1991 ble han biskop av Monmouth, og i 1999 erkebiskop av Wales. I 2002 ble han utpekt til etterfølger for George Carey som erkebiskop av Canterbury. Han var da strengt tatt ikke medlem av Den engelske kirke, ettersom Kirken i Wales er en selvstendig enhet innenfor Den anglikanske kommunion. Han ble innsatt i embetet 27. februar 2003.

Valget av Williams var kontroversielt. Mange anglikanere, ikke minst utenfor Storbritannia, reagerte mot hans liberale holdninger til ordinasjon av kvinnelige biskoper og homofili. Hans utgivelser viser at han avviker fra forgjengernes teologiske syn på en rekke punkter.

Han har også blitt kritisert for å delta i aktiviteter som mange regner som hedenske. I august 2002 ble han tatt opp i Skaldenes fellesskap, en walisisk forening som har «druidiske» seremonier, men som ikke er en religiøs forening. I mars 2004 holdt han en tale i Downing Street og publiserte en artikkel i The Guardian der han lovpriste Philip Pullmans trilogi Den mørke materien, som av Foreningen for kristne lærere hadde blitt omtalt som «skamløs blasfemi» og av avisen Catholic Herald som «egnet for bålet».

Samtidig har han selv uttrykt forargrelse over det han ser som moralsk forfall, som da han i mars 2004 kritiserte ITVs serie Footballers' Wives for å representere det han så som umoralen som gjennomsyrer mye av dagens Storbritannia. han sa at den viste «en verden der nestekjærlighet og rettferdiget, generøsitet og et perspektiv i forhold til deg selv blir feid til side».

30. juni 2004 skrev han sammen med David Hope, erkebiskop av York, og på vegne av alle de 114 anglikanske biskoper, et brev til Tony Blair der han uttrykte dyp bekymring over den britiske regjeringens politikk i forhold til Irak, og kritiserte de britiske styrkene framferd i Irak. Han tok spesielt opp mishandlingen av fanger, som det nylig hadde blitt kjent at både britiske og amerikanske soldater hadde utført.

I september 2004 gikk han ut offentlig og fortalte at troen hans hadde blitt prøvd under terroraksjonen i Beslan, da over 300 mennesker ble drept på en skole i det sørlige Russland.

Williams ble etterfulgt av Justin Welby, som tok opp posisjonen som erkebiskop av Canterbury i mars 2013. Som tidlgere anglikansk erkebiskop i Storbritannia ble han utnevnt til life peer, slik at han fortsatt er medlem av House of Lords. Adlingen ble annonsert av regjeringen før nyttår i romjulen 2012 og han fikk i januar tittelen Baron Williams av Oystermouth. Etter sin avgang som erkebiskop har han begynt i stillingen som Master av Magdalene College ved Cambridge University.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Rowan-Williams, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000024169, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id williams-rowan, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Hansard 1803–2005, Hansard-ID mr-rowan-williams, besøkt 22. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ The Peerage person ID p57030.htm#i570291, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ a b www.learnedsociety.wales, besøkt 25. april 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 George Leonard Carey 
Erkebiskop av Canterbury
Etterfølger:
 Justin Welby