Aslan (bokfigur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Aslan er skikkelsen i form av en talende løve som er en av hovedpersonene i historien om Narnia. Aslan har en sterk og majestetisk figur, og han representerer den gode makt. Navnet Aslan er tyrkisk, og betyr «løve».

Han er nærmest en guddommelig person. I The Silver Chair forteller han Jill indirekte at han er gud ved å si; i din verden har jeg et annet navn som du kjenner meg ved. Du har et langt liv å leve i din verden, men du vil møte meg igjen i riket etter døden. Ifølge Drømmen om Narnia spilte Aslan en hovedrolle i tilblivelsen av landet Narnia. Senere er han den viktigste høyere makt som hjelper folket i Narnia når det blir problemer. I Løven, heksa og klesskapet blir Aslan først nevnt av Mr. Beaver etter at de fire Pevensie-barna ankommer Narnia. Løven beskrives av Mr. Beaver som den sanne kongen av Narnia, som har returnert for å hjelpe Pevensie-barna med å befri Narnia fra den hvite dronningen. Mr. Beaver og hans kone Mrs. Beaver hjelper Peter, Susan og Lucy til stein-bordet for å møte Aslan. De informerer Aslan om at Edmund har forrådt dem, ved å slutte seg til den hvite dronningen.

Aslan sender noen av tilhengerne sine for å redde Edmund. Dagen etter blir Aslan oppsøkt av den hvite dronningen som krever hennes rett til å drepe Edmund, ettersom de magiske lovene sier at alle forrædere tilhører henne. Aslan diskuterer saken privat med dronningen, og overtaler henne til å løslate Edmund. Samme natt reiser Aslan til stein-bordet, sammen med Susan og Lucy. Dronningen og hennes tilhengere binder Aslan til stein-bordet. Det avsløres at Aslan hadde gått med på å bli drept, for å redde Edmund. På grunn av en dypere magi (som dronningen ikke var klar over) blir Aslan imidlertid vekket til live igjen, og han klarer å redde sine tilhengere som har blitt forvandlet til stein av dronningen. Når dronningen endelig blir drept, avsluttes tyranniet hennes over Narnia en gang for alle. Aslan er også til stede under kroningen av de fire Pevensie-barna, til konger og dronninger av Narnia.

I Prins Caspian blir Pevensie-barna igjen kalt til Narnia fra deres egen verden for å hjelpe Caspian, den rettmessige kongen av Narnia. Men tronen har blitt stjålet av hans onkel Miraz, men Pevensie-barna ønsker å gjenopprette friheten til hele Narnia. Når de går seg vill i skogen, tar Aslan kontakt med Lucy for å lede søsknene hennes til ham. Aslan hjelper deretter Peter, Edmund og dvergen Trumpkin med å komme til Caspians unnsetning. Aslan leder deretter en hær til seier mot kong Miraz og Telmarinrnes okkupasjon. Han kroner senere Caspian som konge, og han lager en dør som de overlevende Telmarinerne kan bruke til å forlate Narnia hvis de ønsker det.