Eyvind Skeie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eyvind Skeie
Eyvind Skeie taler under Kirkemøtet i 2008.
Født5. nov. 1947[1]Rediger på Wikidata (76 år)
Bergen[2]
BeskjeftigelsePrest, skribent, låtskriver, salmedikter, manusforfatter, sangtekstforfatter
Utdannet vedMF vitenskapelig høyskole
FarArne Skeie
BarnSindre Skeie
NasjonalitetNorge
MorsmålNorsk
SpråkNorsk
Utmerkelser
Nettstedhttp://eyvindskeie.no

Eyvind Skeie (født 5. november 1947) er en norsk prest og forfatter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Skeie er etter examen artium ved Bergen katedralskole i 1967, utdannet teolog fra Menighetsfakultetet og ble ordinert i 1974. Han var kapellan i Grønnåsen menighet i Tromsø fra 1975 til 1980, så ansatt i Oslo Indremisjon (som nå heter Kirkens Bymisjon) og deretter kapellan i Oslo domkirke fra 1984 til 1985. Han har siden da arbeidet som forfatter, salmedikter og foredragsholder. Gjennom sin kones søster er han svoger med den tidligere statsministeren Kjell Magne Bondevik. Hans far, Arne Skeie, var også prest og salmedikter.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Han har skrevet flere barneprogrammer for NRK, blant annet Portveien 2, Sesam Stasjon, fagbøker, diktbøker og fortellinger for barn og voksne. Han har også arbeidet en del med internasjonalt arbeid, for eksempel i Aserbajdsjan. I sin bok "Jesu syv fødsler" lar forfatteren og teologen Eyvind Skeie den kristne tro og tradisjon være i dialog med en fromhet av østlig type. Denne boken skapte en del debatt og berører spørsmål som sjelden er blitt tatt opp fra kristent hold. Eyvind Skeie har registrert omkring 1500 sanger og salmer i TONO. Han har også hatt tillitsverv i opphavsrettslige organisasjoner.

Eyvind Skeie utgav høsten 2007 salmeboka 316 salmer og sanger, en salmebok hvor alle tekster er signert Eyvind Skeie. Dette er en unik hendelse i norsk salmehistorie. Til en del av tekstene har Skeie også laget melodier, ellers er mange komponister involvert. 316 salmer og sanger er både en dokumentasjon, kildesamling, og bruksbok.

Hans mest kjente sang er En stjerne skinner i natt som er skrevet sammen med Tore W. Aas, og som er innspilt av blant andre Oslo Gospel Choir og Carola Häggkvist. Sammen med Sigvald Tveit har Skeie skrevet kantaten "Visst skal våren komme", som også inneholder mange kjente sanger. Sangen "Tenn lys" (musikk av Sigvald Tveit) har vandret fra TV-serien Portveien 2 og like inn i den norske salmeboken.

I 2007 utgav Eyvind Skeie sammen med grafikeren Terje Grøstad og bokdesigneren Klaus Erik Krogh bokverket Vann av klippen, en illustrert tekstsamling med rundt 400 bønner og meditasjoner av Skeie. I 2008 utgav Eyvind Skeie "Folkelig og frodig", et biografisk portrett av Jon Lilletun, og i 2009 kom Skeies biografi om salmedikteren Svein Ellingsen, "En livsfortelling".

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

Eyvind Skeie har gjennom sin store produksjon arbeidet sammen med mange komponister, bildekunstnere og illustratører, blant andre komponistene Sigvald Tveit, Egil Hovland, Svein Møller, Harald Gullichsen, Odd Johan Overøye, Arne Dagsvik, Galib Mammadov, Bjørn Kruse, Henrik Ødegaard, Trond Kverno, Per Tveit og Asbjørn Arntsen og bildekunstnerne Hilde Kramer, Lena Eidem, Eldbjørg Ribe, Justyna Nyka, Gyri Tveitt, Claes Movin, Olav Hagen, Wenche Øyen, Stella East, Torben Kjeldsen, Kasper Jørgensen og Terje Grøstad.

Internasjonalt engasjement[rediger | rediger kilde]

Eyvind Skeie har også hatt et internasjonalt engasjement, ikke minst knyttet til religionsfrihet. I en periode hadde han nær kontakt med miljøer i Aserbadsjan og deltok i en arkeologisk utgraving. Han var også med Thor Heyerdahl på reise fra Baku til Tbilisi i jakten på Odin. Skeie sitter i representantskapet til Stephens Children i Kairo.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Eyvind_Skeie[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.eyvindskeie.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.riksmalsforbundet.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «Her er vinnerne av Musikkforleggerprisen». musikknyheter.no. 27. mars 2015. Besøkt 27. mai 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Marie Aakre
Vinner av Petter Dass-prisen
Neste mottaker:
Kristen idrettskontakt