Hopp til innhold

Telmar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Telmar er et sted i bokserien Drømmen om Narnia.

Den befolkes av telmarinere som opprinnelig stammer fra pirater. Piratene strandet på en øde øy, hvor de oppdaget en hule som flyttet de til Narnia. Byen kommer først fram i boken Prins Caspian. Denne boken har også blitt dramatisert.

Handling[rediger | rediger kilde]

Telmariner-lederen for Narnia i Prins Caspian var kong Miraz (broren til den avdøde kong Caspian IX) og han var gift med dronning Prunaprismia. I film-versjonen av Prins Caspian blir de viktigste Telmarine-karakterene fremstilt av enten spanske, latin-amerikanske eller italienske skuespillere.

De høytstående telmarinene har ofte vist seg å være korrupte individer, og forårsaker intriger. Miraz fikk sin egen bror myrdet for å selv gjøre krav på tronen. Men Lord Sopespian og Lord Glozelle legger sammen en plan for å drepe kong Miraz, og deretter skylde på narnianerne for å erklære total krig mot alle de andre skapningene som også holder til i Narnia. Denne planen lykkes, selv om Telmariner-hæren blir beseiret i den påfølgende konflikten. Dette avslutter cirka 300 år med undertrykkelse fra telmarene, over resten av Narnia.