Drømmen om Narnia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Drømmen om Narnia
orig. The Magicans Nephew
Forfatter(e)C.S. Lewis
SpråkBritisk-engelsk, engelsk
Sjangerfantasy, barnebok
Utgitt2. mai 1955
Originalutgave1955
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Tormod Haugen
Sider175
OCLC2497740

Drømmen om Narnia (Org. The Magician's Nephew) er en roman i Narniaserien, skrevet av forfatteren C.S. Lewis i 1954. Selv om boken ble skrevet som den sjette av bøkene i serien, er den den første i kronologien i serien. I senere utgivelser har boken blitt plassert som den første. Boken skildrer blant annet skapelsen av landet Narnia.

Handlingen[rediger | rediger kilde]

Historien begynner i London rundt år 1900, der to nabobarn Digory Kirke og Polly Plummer møtes. Digory forteller Polly at moren hans holder på å dø, og slik innledes vennskapet mellom de to. En dag mens de utforsker en tunnel som binder husrekka deres sammen, går de inn feil dør og overrasker Digorys onkel Andrew mens han studerer. Andrew, en selvopptatt, selvlært magiker, får Polly til å ta på en magisk ring som gjør at hun forsvinner. Han gir så Digory en annen ring og lover at ved å bruke den, vil han få Polly tilbake ved å bruke en annen type ringer. Ringene flytter barna til en skog med mange vannpytter. De oppdager der at de forskjellige vanndammene fører til forskjellige verdener. Digory overtaler Polly til å utforske noen av pyttene sammen ham før de reiser tilbake til onkelen.

De markerer hvilken vanndam som ville føre dem til deres egen verden, Jorden, og går ned i en annen pytt. De kommer til et stort slott i en tidligere hovedstad av verdenen de har kommet til, Charn. Palasset virker øde frem til de kommer til en hall med statuer av de tidligere regentene av Charn. De finner også en bjelle med advarsel om å ikke ringe i den. Digory ringer likevel i den, tvert imot det Polly ønsker. Han vekker med det en av statuene, den onde dronning Jadis. Hun forklarer hvorfor alt er så øde i Charn. Barna, som merker at dronningen er ond, prøver å rømme tilbake til skogen mellom verdenene. Dronningen griper fatt i Pollys hår, og blir dermed med barna tilbake til vår verden. Dette fører til en vill ferd gjennom London med onkel Andrew. Barna prøver å få dronningen ut av London og tilbake til hennes verden, men i forsøket blir også Andrew, en drosjekusk ved navn Frank og hans hest Strawberry med.

Digory drar med seg hele gruppen til den nærmeste vannpytten i tro om at den leder til Charn. Da de kommer frem, merker de at de har kommet til en helt tom verden i stedet. Jadis merker fort at det er en verden som ennå ikke har blitt skapt. Litt etter hører de sang som ser ut til å føre til at stjernene kommer frem og sola begynner å skinne. Sangeren, den store løven Aslan, kommer snart til syne, og de ser hvordan sangen skaper liv i verden. Dyr, planter og resten av verden dukker opp av ingenting. Jadis prøver å angripe Aslan med en jernstang hun rev av en lyktestolpe i London, men blir ikke engang lagt merke til av løven. Hun flykter, og etterlater seg jernstangen, som vokser opp som en gatelykt i den nye verdenen. Aslan velger noen av dyrene til å bli intelligente, snakkende vesener og setter disse over de andre dyrene.

Deretter sender Aslan Digory på en reise for å få tak i et spesielt eple som kan beskytte Narnia, for å gjøre opp at han tok med seg den onde heksa Jadis inn i verdenen Narnia. Polly, Digory og drosjekuskens hest (som blir forvandlet av Aslan til en hest med vinger ved navn Vinge) reiser til et fjell langt borte for å få eplet fra en hage omgitt av en mur. Akkurat i det Digory har tatt eplet og skal til å dra, oppdager han Jadis, som kom frem før ham. Hun frister Digory til å enten spise eplet og ved det få evig ungdom, eller ta med seg eplet og reise alene tilbake til London for å gi det til moren sin, slik at hun kan bli frisk. Jadis selv har spist et eple og ved det blitt udødelig. Selv om det å ta med seg eplet tilbake til London frister, tror Digory at moren hans ikke vil at han skal stjele, og han ønsker dessuten ikke å reise fra Polly. Han holder løftet til Aslan og reiser tilbake til Narnia for å gi ham eplet.

Da han kommer frem til Aslan igjen, sier Aslan at han gjorde rett og ber ham deretter plante eplet i bakken. Han holder en seremoni for å krone kongen og dronningen av Narnia, den tidligere drosjekusken Frank og hans kone Helen, som Aslan hentet til Narnia ved hjelp av magi. Imens vokser et tre opp fra eplet Digory plantet. Aslan forklarer at treet vil beskytte Narnia mot Heksa, siden hun stjal eplet som hun spiste. Narnia kom til å oppleve en periode som kunne sammenlignes med Bibelens Edens hage. Aslan forklarer videre til Digory at et stjålet eple ville ha gjort moren hans frisk, men senere ville hun en dag ha ønsket at hun hadde dødd i sykdommen sin. Deretter gir Aslan Digory et eple fra det treet som nettopp har vokst opp, som han kan ta med tilbake til moren sin for å redde henne. Så sender han barna og onkel Andrew tilbake til skogen mellom verdenene. De reiser tilbake til London, Digory gir eplet til moren sin, og hun blir frisk. Epleskrotten begraver han i bakgården sammen de magiske ringene, som Aslan har sagt at han skulle oppbevare sikkert for å hindre fremtidlig misbruk.

Der epleskrotten ble gravd ned, vokser et nytt tre opp. Mange år senere blir det blåst ned i en storm. Digory vil ikke at treet skal kuttes opp til ved, og lager derfor et klesskap av det. Dette dukker opp igjen i den neste historien (kronologisk sett) i serien, Løven, heksa og klesskapet. Den «gamle professoren» i denne boken er Digory, som bor i et gammelt hus på landet som han har arvet fra faren sin, som i sin tid igjen hadde arvet det fra sin grandonkel, rett etter at han hadde trukket seg tilbake fra hans tjenester i India. Dette blir beskrevet på slutten av Drømmen om Narnia.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

  • Digory Kirke: Gutten som ble professor i «Løven, heksa og klesskapet»
  • Polly Plummer: Digorys bestevenn og nærmeste venn
  • Mabel Kirke: Moren til Digory.
  • Andrew Ketterley: Digorys onkel, en tryllekunstner
  • Letitia Ketterley: Søsteren til onkel Andrew.
  • Jadis: Keiserinne av Charn, som blir den hvite heksen fra «Løven, heksa og klesskapet»
  • Aslan: Løven som var med på å skape Narnia, og som dreper heksen Jadis i «Løven, heksa og klesskapet»
  • Kong Frank: En drosjekusk som blir den første kongen av Narnia, og forfar til kongene av Archenland
  • Dronning Helen: Gift med kong Frank. Den første dronningen av Narnia, og erkelendingenes stammor.
  • Vinge: Den bevingede hesten, tidligere drosje-hesten Strawberry. Vinge bærer Polly og Digory til en hage i fjellet.

Kilder[rediger | rediger kilde]