Legenden om Narnia (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Legenden om Narnia-serien
orig. Chronicles of Narnia series
Generell informasjon
Utgivelsesår2005, 2008, 2010
Prod.landAmerikansk
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørAndrew Adamson
ProdusentMark Johnson
ManusforfatterC.S. Lewis
(romanforfatter)
MusikkGeoffrey Burgon
Foran kamera
MedvirkendeWalt Disney Pictures
Walden Media
Eksterne lenker

Legenden om Narnia er en serie av fantasyfilmer fra Walt Disney Pictures og Walden Media, utgitt 2005–2010, basert på C.S. Lewis barnebokserie Narniabøkene, som ble utgitt 1950–1956.

Den første filmen, Løven, heksa og klesskapet, ble vist på kinoer 9. desember 2005, mens den andre, Prins Caspian, kom ut 16. mai 2008.[1] De to første filmene ble regissert av Andrew Adamson og produsert av Mark Johnson. Den tredje filmen, Reisen til det ytterste hav, er regissert av Michael Apted og hadde premiere på norske kinoer 26. desember 2010.

Bøkene har tidligere blitt filmatisert som BBC-serien Drømmen om Narnia i 1988–1990.

Løven, heksa og klesskapet[rediger | rediger kilde]

Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet ble regissert av newzealenderen Andrew Adamson og ble stort sett filmet i New Zealand, selv om enkelte scener også ble filmet i Polen, Tsjekkia og England. Den bygger på romanen Løven, heksa og klesskapet av C.S. Lewis.

Filmen handler om fire britiske barn; Lucy, Edmund, Susan og Peter Pevensie, som ble evakuert fra London under Blitzen til Professor Kirkes hus på landet. De finner et garderobeskap som følger til fantasiverdenen Narnia. De møter beveren Mr. Bever, som forteller om Heksa Hvit, som har laget evig vinter i Narnia – men uten jul. De møter også, og lager allianse med løven Aslan for å bekjempe Heksa Hvit og hennes hær og makt.

Filmen ble vist på kino den 7. desember 2005. Fram til April 2006 betalte seere over hele verden over 700 millioner amerikanske dollar for å se den, noe som gjorde den til den 20ende mest innbringende film.[2] DVD-en ble gitt ut 3. april 2006 i Storbritannia og 4. april samme året i Nord-Amerika og resten av Europa.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Georgie Henley Lucy Pevensie
Skandar Keynes Edmund Pevensie
William Moseley Peter Pevensie
Anna Popplewell Susan Pevensie
Tilda Swinton Heksa Hvit
Liam Neeson Stemmen til Aslan
James McAvoy Mr Tumnus
Ray Winstone Stemmen til Mr Beaver
Dawn French Stemmen til Mrs Beaver

Prins Caspian[rediger | rediger kilde]

Legenden om Narnia – Prins Caspian, basert på romanen ved samme navn ble, i likhet med Løven, heksa og klesskapet regissert av Andrew Adamson. Filmingen begynte på New Zealand 12. februar 2007, ble vist på kino 16. mai 2008 internasjonalt, og 2. juni samme år i Norge.

Denne filmen følger opp handlingen i den første filmen; de samme fire barna reiser tilbake til Narnia og hjelper Prins Caspian, den rette tronarvingen til Narnias trone, til å få makta fra hans onde onkel, Kong Miraz.

Alle skuespillerne fra den første filmen som har en rolle i Prins Caspian spiller de samme rollene i denne filmen. Komponisten fra den første filmen, Harry Gregson-Williams, har også komponert filmmusikken til Prins Caspian. Prins Caspian har større og bedre effekter, inkludert en mye større Aslan og flere vesener og slageffekter enn den første filmen.[3]

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Georgie Henley Lucy Pevensie
Skandar Keynes Edmund Pevensie
William Moseley Peter Pevensie
Anna Popplewell Susan Pevensie
Liam Neeson Stemmen til Aslan
Ben Barnes Prins Caspian
Sergio Castellitto Kong Miraz
Peter Dinklage Trumpkin
Vincent Grass Doktor Cornelius
Warwick Davis Nikabrik
Ken Stott Trøffeljeger

Reisen til det ytterste hav[rediger | rediger kilde]

Legenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav, basert på boka med samme navn, var den tredje filmen i serien, og ble regissert av Michael Apted[4] Ben Barnes spilte rollen som Prins Caspian også i denne filmen.[5] Skandar Keynes og Georgie Henley, som forholdsvis Edmund og Lucy Pevensie, fortsatte å spille sine roller.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Box Office Mojo
  2. ^ Worldwide Grosses Box Office Mojo
  3. ^ «Film Force». Arkivert fra originalen 27. juli 2006. Besøkt 30. juni 2007. 
  4. ^ «AICN Breaking Exclusive: Mrs Beaver feels the director of THE VOYAGE OF THE DAWN TREADER is very Apted!». Ain't it Cool News. 17. april 2007. Besøkt 17. april 2007. 
  5. ^ Ben Hoyle (3. februar 2007). «Theatre threatens to sue History Boy». The Times. 
  6. ^ «Apted Official, Dawn Treader starts filming January 2008». NarniaFans. 19. juni 2007. Besøkt 21. juni 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]