Metellina segmentata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Metellina segmentata
Metellina segmentata, hunnen  Foto: Tassilo Rau
Metellina segmentata, hunnen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Metellina segmentata
(Clerck, 1757)
Norsk(e) navn:
Hører til: Metellina
kjeveedderkopper
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?
Metellina segmentata, hunnen fra undersiden

Metellina segmentata er en av edderkoppene i gruppen kjeveedderkopper (Tetragnathidae).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Metellina segmentata er er svært vanlige og utbredt i hele Europa. Den finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Metellina segmentata er lyst hvitgule, okerfarget, brune eller brunsvarte. Forkroppen er lyst brunlig med et gaffelformet mørkt og ganske lett gjenkjennelig merke. Den har et marmorert mønster av lyse og mørkere flekker på bakkroppen. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og et hode-bryst parti (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne. Beina har mørke og lyse ringer. Som voksne (imago) er hunnen 9 mm, mens hannen er 7,5 mm lang (kroppens lengde).

Metellina segmentata og Metellina mengei er svært like hverandre, både farge og mønster på overkroppen varierer mye hos begge arter. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Hunnene er vanskeligst å skille fra hverandre. Men det skal være en forskjell på den svarte, brede stripen på undersiden av bakkroppen. Hos M. segmentata stopper den like ved eller foran epigynet, mens den hos M. mengei fortsetter forbi epigynet, helt fram på bakkroppen. Hunnene av M. segmentata kan bli maksimalt opptil 8-9 mm, mens M. mengei sjelden blir over 6 mm lang.

Hannene av M. mengei og M. segmentata er fargevariable og har like farger og mønster. Men de kan skilles både på pedipalper (imago) eller hårlengde på fremste forfot og legg (metatarsus og tibia). M. mengei har kortere hår på framsiden, enn på baksiden (leggen må ses fra siden). M. segmentata har like lange hår på framsiden som på baksiden (leggen må ses fra siden).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Metellina segmentata finnes på flere ulike leveområder (habitat), særlig skogkanter, men trives godt i hager og på husvegger. Den spinner enkle fangstnett, i vegetasjonen, delvis på bakken, bergvegger, men også på bygningsvegger.

Den er kjønnsmoden (imago) på høsten, ofte til oktober og november. De kan imidlertid overlappe og forveksles med M. mengei, særlig på seinsommeren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Spinnen Mitteleuropas – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Metellina (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]