Australsk fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Å fange ballen i lufta er et viktig element i australsk fotball. Her kjemper en kanadisk og en naurisk spiller om ballen under det internasjonale mesterskapet i australsk fotball i 2008.

Australsk fotball (på australsk folkemunne aussie rules, AFL eller footy) er en sportsgren som minner om gælisk fotball. Banen er oval 135-185 meter lang og 110-155 meter bred. Begge lag består av 18 spillere. Australsk fotball er en fysisk krevende og en ekstremt hurtig sport. Fysisk kontakt er en viktig del av spillet, hvor det er tillatt å takle spillere som har ballen og bruke kroppen til å forhindre andre spillere i å komme til ballen. Sporten inneholder elementer fra europeisk fotball, rugby, gælisk fotball og en del ting som kun finnes i australsk fotball.

Resultatet skrives med tre tall: mål, behind og total poengsum. F.eks. 10, 13, 73 som betyr at det er skåret 10 mål og 13 behinds, som da gir et samlet resultat på 73 poeng.

En kamp varer i 4 quarters. Hvert quarter er på 20 minutter effektiv spilletid, på grunn av skader, straffespark og innkast blir det lagt til tid, så en quarter varer vanligvis mellom 25-30 minutter.

Spilleren[rediger | rediger kilde]

En god australsk fotballspiller skal kunne takle, gripe, slå med knyttet neve og sparke ballen. Sporten krever hurtighet, fysisk styrke, «gode hender» og evnen til å lese spillet. I forhold til mere velkjente idretter minner australsk fotball om håndball i forhold til fysisk kontakt, og at gode australsk fotballspillere ofte har samme egenskaper som gode håndballspillere.

Det er 18 spillere på hvert lag på banen. I de mindre seriene i Europa og Skandinavia spilles det lokalt med færre spillere som f.eks. 12 spillere. Det spilles med mye bytter, så et lag kan bestå av opp til 22 spillere.

Regler[rediger | rediger kilde]

Ballen

Ballen er oval og brukes kun til australsk fotball, selv om den kan minne litt om en rugbyball. Den er litt mindre enn en rugbyball og litt større enn en amerikansk fotball. Ballen må sparkes eller hand passes. Den skal ikke kastes. En hand pass betyr at ballen bokses videre til en medspiller. Ballen sparkes mens spilleren holder den i hendene. Sparketeknikken minner veldig om en punters spark i amerikansk fotball. En spiller som har ballen må takles fra kne til skulder. En takling består i at spilleren fastholdes og kastes til jorden (det er tillatt å holde fast i trøya, som er meget kraftig og uten armer). Hvis ballen ikke avleveres hurtig når en spiller er blitt taklet blir det dømt frispark til den taklende spilleren, som må sparke den. Medspillere må dekke den spilleren som har ballen for å forhindre motspillere i å komme frem til ballen; obstruksjon. I australsk fotball kalles denne type dekning av ballen for å gjete ballen. Det er også tillatt å bruke skulderen til å holde motspillere vekk fra ballen eller til å beskytte seg selv.

En av de viktigste og mest markante elementer i australsk fotball er en mark. Hvis ballen blir grepet etter at den har blitt sparket mer enn 15 meter gjennom lufta, uten den har blitt berørt av noen, får den spilleren som mottar ballen et mark, som da blir et frispark. Han kan så sparke ballen fritt uten at motspillerne kan angripe ham. Kampen for å få en mark blir ofte til noen fantastiske og spektakulære luftdueller. Det er tillatt å bruke andre spillere som hjelp til komme høyere opp etter ballen, eller skubbe til andre spillere så lenge man kriger om ballen. Det er ikke tillatt å holde fast i en spiller som ikke har ballen.

Banen[rediger | rediger kilde]

Banen

Det er mål i hver ende av banen. Målene består av 4 loddrette stolper uten tverrligger. Det kan scores mål og behinds. Et mål gir seks poeng og en behind 1 poeng. Det er mål når ballen sparkes gjennom de to midterste stolpene uten at den berøres underveis. Hvis ballen går mellom de midterste og ytterste stolpene blir det en behind, som gir ett poeng. Det spilles på en stor oval bane (en cricketbane). Melbourne Cricket Ground (MGC), hvor Grand Final (finalen i den australske AFL, en slags super bowl i australsk fotball) spilles hvert år i september, måler 160 meter i lengde og bredde.

Tilskuerrekorden for en kamp i australsk fotball er 121 696. Den ble satt i 1970 under VFL Grand Final på Melbourne Cricket Ground. Lagene som spilte var Carlton Football Club mot Collingwood Football Club, og Carlton vant med 17,9,111 mot Collingwoods 14,17,101.

Australsk fotball i Norge[rediger | rediger kilde]

Australsk fotball har blitt spilt i Norge siden ca. 2005[død lenke]. De australske fotballagene holder til i Oslo og Ås. Oslo-laget heter Oslo Crows[1], og Ås-laget heter Ås Battlers. Oslo Crows har tidligere spilt i vestsvensk liga mot lag fra Göteborg og Karlstad. En liga Oslo Crows vant i både 2011 og 2012.

I 2012 startet tidenes første norske liga, Kenguru Cup. Her delte Oslo Crows seg i to, Oslo Øst og Oslo Vest. De to Oslo-lagene og Ås spilte så mot hverandre i serien. Oslo Øst ble til slutt seriemestere i denne serien.

Alle lagene ble startet av australskfødte nordmenn.

Siden 2009 har det norske AFL landslaget spilt årlige landskamper mot andre land. I 2009 vant de over Sverige[2] i Karlstad, i 2010 vant Norge over Finland[3] i Salo, og i september 2011 vant Norge over Island i Reykjavik.

Norge deltok for første gang i Euro Cup i september 2012 i Edinburgh. Her ble det tap mot Skottland, Danmark og England i gruppespillet (dødens gruppe), før det ble seier over Østerrike og Island i Plate-sluttspillet (C-sluttspillet). Norge fikk totalt 13. plassen i Euro Cup 2012. Første målscorer i en offisiell kamp for Norge var Brage Blomdal med sitt åpningsmål mot Danmark i første kamp.[4]

Landslagstroppen for Euro Cup 2012:
Eivind Myrvold (Kaptein)
Lars Konrad Hansen (visekaptein)
Rene Damborg Jensen (Taktisk kaptein på banen)
Morten Aulund
Andreas Kristoffer Berge
Brage Blomdal
Atle Mengshoel-Brevik
Fritjoff Denneche
Klas Alexander Harris
Ludvig Hedberg
Andre Halse Klaffmo
Tobias Dalgaard Limseth
Just Andre Michaelsen
Kim Orderud
Anders Thømt

Trenere:
Adam Pearce
David Stone

Medisinsk ansvarlig:
Anette Smith

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]