Michael Balzary

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Flea»)
Michael Balzary
Flea
Født16. okt. 1962[1]Rediger på Wikidata (61 år)
Melbourne
BeskjeftigelseBassgitarist, skuespiller, filmskuespiller, trompetist, sanger, musiker, fjernsynsskuespiller, pianist, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedFairfax High School
USC Thornton School of Music
EktefelleFrankie Rayder (2005–)
Melody Ehsani
Partner(e)Frankie Rayder
NasjonalitetUSA
Australia
Medlem avRed Hot Chili Peppers
Musikalsk karriere
SjangerAlternativ rock
InstrumentBassgitar, vokal, piano, gitar, trompet
Aktive år1983–
PlateselskapWarner Bros. Records
Nettstedhttp://www.redhotchilipeppers.com
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Red Hot Chili Peppers

Michael Peter Balzary (født 16. oktober 1962 i Melbourne, Australia), bedre kjent som artistnavnet Flea, er en amerikansk bassist, låtskriver og til delvis skuespiller. Han er aller mest kjent for å være bassist, medgrunnlegger og låtskriver i det amerikanske rockebandet Red Hot Chili Peppers. Flea blir sett på som en av verdens beste bassister, og ble i 2011 kåret nr. 2 som verdens beste bassist gjennom tidene av en avstemning gjort av musikkmagasinet Rolling Stone.[2]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Balzary bodde sine første år i Melbourne før faren Mick fikk jobb i USA, og familien, som besto av faren Mick, moren Patricia, Karen, og Michael på fem flyttet til New York. Her ble Patricia forelsket i jazzmusikeren Walter Urban jr., og Michaels foreldre ble skilt. I 1972, bare fem år etter at familien flyttet til USA, flyttet moren og barna på nytt, denne gangen til Los Angeles. Flea satt ofte og hørte på mens stefarens jazzband øvde hjemme hos dem.

Det første instrumentet Flea spilte var trommer men begynte som niåring å spille trompet, dette fikk han raskt draget på og ble blant annet kåret til den mest tallentfulle unge trompetisten i USA. Men når Flea begynte i Fairfax high school, ble han lokket ut i mørket av sine to bestekamerater Anthony Kiedis og Hillel Slovak. De dannet et band og Flea begynte å spille bass, med Slovak som lærer. I senere tid har Flea vært svært takknemlig for Slovak, siden det var han som fikk Flea til å begynne å spille bass.

Men i 1983 gikk Flea tilbake til det første bandet han var med i, og sammen med Slovak på gitar, Kiedis på vokal og Jack Irons på trommer startet de The Red Hot Chili Peppers. Og etter bare seks måneder fikk de platekontrakt hos EMI.

Red Hot Chili Peppers[rediger | rediger kilde]

I årene som bassist i Red Hot Chili Peppers har Flea vært en solid låtskriver, og han har vært med på å skrive flere av bandets mest populære sanger. Han innrømmer bruk av marijuana de første årene i bandet, og faktisk helt ned til en alder av 13. Rusmidler var derimot noe også de andre bandmedlemmene slet med, og både gitarist John Frusciante og vokalist Anthony Kiedies ble avhengige av heroin tidlig på 1990-tallet, noe som nesten kostet dem livet.

Da bandet ga ut Blood Sugar Sex Magik i 1991 til overveldende mottakelse, ble Flea og resten av Red Hot Chili Peppers internasjonale. Dette var noe Flea og Kiedies så ut til å akseptere, men for gitarist John Frusciante ble berømtheten for stor. Han sluttet brått i bandet under en tour i Japan. Da bandet hyret inn gitarist Dave Navarro, var Anthony under en dramatisk heroin-periode, noe som gjorde at Flea fikk en større rolle i låtskrivingen til One Hot Minute i 1995.

One Hot Minute ble dårlig mottatt, og bandet skjønte at de måtte få Frusciante tilbake igjen som gitarist. Flea fikk overtalt Frusciante, og bandet kom sterkere tilbake til musikkverdenen med albumet Californication. Fra Californication til idag står Flea fortsatt som et enormt viktig bandmedlem for Red Hot Chili Peppers. Han, sammen med Kiedis, er de eneste band-grunnleggerne igjen. Under Red Hot Chili Peppers' mange konserter, spilte Flea og Frusciante ofte mange instrumentale duetter sammen. Da Frusciante forlot gruppa i 2008, fortalte han at han hadde «lært utrolig mye av Frusciante og er utrolig takknemlig for alt han har gjort for bandet».[3]

I 2012 ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som medlem av Red Hot Chili Peppers.

Andre musikalske samarbeid[rediger | rediger kilde]

I 2009 spilte han mye sammen med supergruppa Atoms for Peace som ble grunnlagt av Radioheads vokalist Thom Yorke.[4] Han hadde også tenkt å gi ut et eget solo album i 2001, men ga opp ideen for heller å kunne inspirere andre bassister. Han benyttet mye av tiden etter bandets turne i 2007 til å lære seg nye musikalske ferdigheter, og tok opp enkelte fag på University of Southern California. Han har også jobbet for å få inn penger til musikkskolen Silverlake Conservatory og planlegger å gi ut et eget soloalbum.[5]

Flea har opptrådt i enkelte filmer gjennom tidene, men kun små roller. Han spiller blant annet i filmene Tilbake til Fremtiden II, Tilbake til Fremtiden III og The Big Lebowski.

Spillestil[rediger | rediger kilde]

Flea blir av mange sett på som en av, om ikke den, beste bassisten i verden i sin generasjon. Han ble veldig tidlig kjent for stilen sin, siden han hadde en veldig intens og rask slappe-stil. Etter at han ble kjent for dette, har han gått mer bort fra det fordi han ville utvide teknikken sin. Han er nå anerkjent innen alle de tre bass teknikkene fingerspill (walk), plekter og slap/pop.

Flea er en veldig kreativ bassist, og er/har vært en stor inspirasjonskilde for mange andre bassister. Han er også kjent for sitt «showmanship», hvor han hopper og danser konstant på scenen. Han er også ofte sett uten klær mens han spiller. Han sier selv at han er mest komfortabel naken, og at han ville ha gått rundt naken konstant hvis ikke folk ville ha blitt støtt.

De forskjellige bassgitarene Flea bruker/har brukt gjennom sin karriere er: Music Man Stingray, Modulus Flea Bass (funk unlimited), Fender Jazz Bass og Fender Presicion. Store deler av Blood Sugar Sex Magik og One Hot Minute ble spilt inn med en 5-strengs Alembic Epic.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Flea giftet seg i 1986 med Loesha Zeviar, og de fikk sammen datteren Clara. De ble separert i 1990, men deler omsorgen for Clara. Flea har tatovert Loeshas navn på brystet. Flea fikk i 2005 også datteren Sunny Bebop Balzary sammen med sin forlovede; supermodellen Frankie Rayder. John Frusciante er gudfar til Sunny.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]