Matauk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjellrype skutt under støkkjakt på Nordfjelli, Voss, 2010, jakt er en av mange former for matauk

Matauk kommer av auk, å øke matforrådet, og er et begrep som beskriver innhøsting av mat fra naturen. Matauk nyttes oftest i forbindelse med høsting av bær og sopp, men begrepet dekker også høsting gjennom jakt og fiske.

I Norge har bruk av naturen lang historie, og høsten ble sett på som en viktig tid for å økt matlagrene til vinteren. I forbindelse med friluftsliv er kunnskap om matauk, hvor og hvordan man på best måte kan høste av naturens ressurser på en skånsom måte ansett som sentral kompetanse. Både bærplukking og soppsanking har lange tradisjoner over hele verden.

Såkalt matauk-fiske er årsaken til at mange fiskevann i Norge er overbefolket av ørret og/eller røye. I slike vann oppfordres det til "catch and release" på all fisk over 0,5 kg. De store individene fungerer som regulatorer i økosystemet. Små individer kan derimot spises med god samvittighet.

Det finnes mange eksempler hvor matauk har ført til «allmenningens tragedie» (økosystemer har kollapset).

Se også[rediger | rediger kilde]


matDenne mat- og jaktrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.