Multe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Multe
Moden multebær
Moden multebær
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rubus chamaemorus
L., 1753
Norsk(e) navn: multe
molte
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Rosales
Familie: Rosefamilien
Slekt: Rubus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: myr
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for multe
Blomstrende multeplante.
Denne artikkelen handler om en plante. For å lese om fiskegruppen, se multer.

Multe (også molte, dansk: multebær, svensk: hjortron) (Rubus chamaemorus) er en flerårig plante som kan bli snaue 30 cm høy og har en krypende jordstamme. Multe er fylkesblomst i Finnmark. Arts-epitetet chamaemorus kommer av det greske khamai («på marken», «lavt») og latin morus, morbær.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Blomstene er enkjønnete og sitter da på enten en hann- eller en hunnblomst. Fruktene er store og velsmakende, først røde og omsluttet av begerbladene, men som modne har de en vakker gul-oransje farge i flere nyanser.

Bladene er nyreformede, og lette å få øye på ute på myrene. Multene begynner å blomstre i mai i syd, og i juni-juli i nord, med store hvite blomster som oftest sitter alene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Multer er vanlig på myrer, men forekommer i størst mengde nordpå i landet, der den også noen steder dyrkes kommersielt. Et godt år er det anslått at så mye som 16 000 tonn multer kan plukkes i de tre nordligste fylkene. Lenger sør i landet er det stedvis gode multeforekomster, mest i fjellet. I Trøndelag er Lierne, Meråker, Røros og Stjørdal kjent for å være gode multekommuner.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Multefrukten anvendes mest til syltetøy eller multekrem, men kan også benyttes til likør.

Multene blomstrer ofte tidlig og kan derfor lett skades av sen nattefrost, og da uteblir fruktsettingen. Under spesielt gode vilkår kan man oppleve såkalte «multeår». I multeåret 1966 ble for eksempel den totale innsamlede bærmengde i Sverige anslått til ca. 1 200 tonn.

Lovgivning[rediger | rediger kilde]

I Norge gir Friluftslovens § 5 allmennheten en generell rett til å plukke bær i utmark. Det er likevel gjort et unntak for multeplukking i Nordland, Troms og Finnmark. Her kan eier eller bruker av multeland nedlegge forbud mot at andre skal ta med seg multer fra det begrensede området. Det er likevel lov til å plukke multer som spises på stedet.[1] Alle har rett til å plukke multer på Finnmarkseiendommen.[2]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Kommunen Nesseby har en multe i kommunevåpenet.
  • Den finske 2-Euro-mynten har et multebær med blader på den ene siden.
  • Multefrukten er i likhet med bringe- og bjørnebær ikke et bær i biologisk forstand, men en samfrukt satt sammen av mange steinfrukter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]