Naturalhusholdning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melking av reinen var en del av den nomadiske samiske reindriftskulturen. Reinen ga samene kjøtt og melk til næring, og skinn, horn og sener til andre formål.

Naturalhusholdning (eller bytteøkonomi) er et eksempel på et økonomisk system der borgerne i samfunnet selv produserer det meste av det de trenger selv, og de bruker derfor ikke penger på noe som helst.[1] I et slikt system er ofte jordbruk som er hovednæringen, og de som bor der er stort sett selvforsynt. Enkel byttehandel var den vanligste måten å få tak i ting en trengte, men ikke hadde anledning til å lage selv.

I Norge førte den industrielle revolusjonen, i siste halvdel av 1800-tallet, til en overgang fra naturalhusholdning til pengehusholdning. Pengehusholdning innebærer at man kan kjøpe de varene man trenger. Overgangsperioden mellom jordbrukssamfunnet og industrisamfunnet kalles ofte det store hamskiftet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thomassen, Eivind (23. januar 2023). «naturalhusholdning». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 27. mai 2023. «Naturalhusholdning er en økonomisk enhet som produserer det den selv forbruker, for eksempel av boliger, klær og mat.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]