Langøya (Bamble)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Langøya i forkant av Langesund. Langesundsfjorden i forgrunnen med Stathelle samt Brevik i bakgrunnen.

Langøya er en øy i Langesundsfjorden utenfor Langesund i Bamble kommune i Telemark.[1] Langøya er et populært fritidsområde, kjent for sin rike flora av kalkelskende vekster. Sør på øya ligger Langøytangen fyr.

Langøya består av kambro-siluriske bergarter. Vegetasjonen er vesentlig kalkfuruskog, men det finnes også gode forekomster av forskjellige typer strandvegetasjon. Øya er i det hele meget floristisk rik, det er kanskje dette som har gjort øya mest kjent etter at botanikkprofessoren Mathias Numsen Blytt i 1838 oppdaget fjellplanta reinrose "Dryas octopetala" på østsiden av Langøya. Det finnes også interessante plantearter som flueblomst "Ophrys insectifera" (fredet i 1989) og flere orkidearter.

På øya finner man også flere fine sandstrender, sletter og villenger. I tillegg ligger det det også fossilforekomster på øya.

På begynnelsen av 1600-tallet ble det drevet saltutvinning, samt industri som bakeri og ølbryggeri, deretter vind og hestemølle. Alt dette var opphørt i 1660, på slutten av 1700 tallet ble det drevet et honningkakebakeri som var viden kjent på øya. Senere har det vært drevet gårdsbruk.

1. oktober 1839 ble fyrlykta på Langøytangen tent for første gang, dette var samtidig med fyret på Jomfruland. Fyret var betjent i 150 år frem til 1990.

Langøya er 2,9 km lang og huser gode fiskemuligheter. Fyret har tre tilhørende hus på Langøya gård. Langøya er et mye brukt tur og ekskursjonsområde. I noen år har store flåttplager redusert bruke av øya. Høsten 2003 var flåttbestanden nede på samme nivå som på fastlandet etter flere år med tiltak for å redusere bestanden.

Fyrmesterbolig fra 1939 er satt i stand 2005/06 med statlige og fylkeskommunale midler og stor dugnadsinnsats og leid ut til Langesundsfjorden Kystlag som driver utleie til kystled. Grenland Havn og Grenland dykkeklubb leier to andre boliger på fyrstasjonsområdet. Det gjenstår en del arbeider på den eldste delen av fyrhuset, som kan gjøres tilgjengelig for kystkultur, møter og arrangementer i regi av Kystlaget.

Spesielle naturverdier:

Reinrose, flueblomst og flere andre orkidearter. I juni 2006 fikk 495 dekar av øya status som landskapsvernområde med plante- og dyrelivsfredning.[2]

Tilsyn og drift:

Skjærgårdstjenesten i Bamble - Langøyastyret. Det er etablert et felles brukerutvalg på fyrstasjonsområde.

Referanser[rediger | rediger kilde]