Hopp til innhold

Jacques Chirac

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jacques Chirac
FødtJacques René Chirac
29. nov. 1932[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
5. arrondissement[1][4]
Paris[5]
Død26. sep. 2019[6][1][2][7]Rediger på Wikidata (86 år)
6. arrondissement[1][4]
Paris[5]
BeskjeftigelseFunksjonær, politiker Rediger på Wikidata
Utdannet ved
6 oppføringer
Sciences Po (19511953)
Hattemer
Lycée Louis-le-Grand (–1950)
École nationale d'administration (19571959)
Lycée Carnot
Harvard Summer School (1952)
EktefelleBernadette Chirac (19562019)
FarAbel-François Chirac
MorMarie-Louise Valette
BarnClaude Chirac
Laurence Chirac
Parti
6 oppføringer
Union pour un mouvement populaire (20022007)
Rassemblement pour la République (19762002)
Union des démocrates pour la République (19711976)
Union pour la nouvelle République (19621968)
Les Républicains (2015–)
Parti communiste français (–1962)
NasjonalitetFrankrike[1]
GravlagtCimetière du Montparnasse[8][9]
Utmerkelser
35 oppføringer
Storkors av Æreslegionen
Storkorset av Den nasjonale fortjenstorden
Ig Nobelprisen (1996)[10]
Storkorsridder av Order of the Bath
Storkors med kjede av Isabella den katolskes orden (1999)[11]
Den hvite ørns orden
Kjede av Den hvite løves orden (1997)
Medalje til minne om 300-årsjubileet til St. Petersburg
1. klasse av Fedrelandets fortjenstorden
Storkors av St. Olavs Orden (2000)
1. klasse av Trestjerneordenen
Storkors med kjede av Karl IIIs orden (2006)[12]
Storkors av republikken Polens fortjenstorden
Storkors av Republikken Italias fortjenstorden
Ridder av Ordre des Arts et des Lettres
Storkorset av Vytautas den stores orden
Storfyrst Gediminas av Litauens orden
Offiser av Québecs nasjonalorden
Storkors av Den Kongelige Norske Fortjenstorden
Kjede av Stjerneordenen
Storkjede av Infante Dom Henriks orden[13]
Republikkens orden (1998)[14]
Ridder av Ordenen for landbruksfortjenester
Æreslegionens stormester
Heydar Aliyevordenen
Storkors med kjede av Republikken Italias fortjenstorden
Æresdoktor ved Keio-universitetet
Ærestegn i gull av Ærestegnet for fortjenester
Ridder av Den svarte stjernes orden
Æresdoktor ved China Foreign Affairs University (2008)[15]
Æresdoktor ved Moskvas statlige institutt for internasjonal politikk[16]
Æresborger i Sarajevo
Æresmedlem i akademiet i Aten (2004)[17]
Storkors med kjede av Finlands hvite roses orden (1999)[18]
Rajamitrabhornordenen (2004)
Frankrikes president
19952007
ForgjengerFrançois Mitterrand
EtterfølgerNicolas Sarkozy
Signatur
Jacques Chiracs signatur

Jacques René Chirac (født 29. november 1932 i Paris, død 26. september 2019[19] samme sted) var en fransk politiker som var Frankrikes president fra 1995 til 2007. Politisk skiftet han fra å være euroskeptisk[20] gaullist til å bli forkjemper for EUs forfatning som så ble avvist av de franske velgerne.[21]

Chirac var borgermester i Paris 1976–1995 og statsminister 1974–1976 og 1986–1988. Han var Frankrikes president fra 1995 til 2007.[21] Han ble gjenvalgt i 2002, da han møtte Jean-Marie Le Pen i andre valgomgang, etter at sosialistenes kandidat Lionel Jospin ble slått ut i første omgang. Som fransk president var han også samfyrste av Andorra.

President Chirac førte et nært samarbeid med Tysklands tidligere kansler Gerhard Schröder, særlig i EU-spørsmål.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Chirac ble født i Paris der hans far var tjenestemann. Moren var husmor. Foreldrene kom fra Sainte-Féréole i Corrèze i det sentrale Frankrike. Det var i Sainte-Féréole at Chirac i 1965 ble valgt til kommunestyremedlem. Koblingen til regionen beholdt han, og flere ganger ble valgt inn i sammenhenger i forskjellige valgdistrikter i Corrèze.[klargjør]

Sin utdannelse fikk Chirac ved l'Institut d'études politiques de Paris og École nationale d'administration (ENA). Han tok også noen sommerkurs ved Harvard University i Boston i USA. Som student sympatiserte Jacques Chirac med det franske kommunistpartiet.[22]

Chirac forlovet seg med Bernadette Chodron de Courcel den 17. oktober 1953, og de giftet seg den 16. mars 1956. De fikk to døtre. Jacques og Bernadette Chirac fikk senere en fosterdatter, Anh Dao Traxel.[23]

Militær[rediger | rediger kilde]

Chirac avtjente sin 18-måneders verneplikt fra 1956 til 1957. Først var han ved kavaleriskolen i Saumur. Han meldte seg deretter i frivilliginnsats i Algeriekrigen. Hans overordnede ville ikke gjøre ham til høyere offiser idet de mistenkte ham for kommunistsympatier.[24] Han ble sekondløytnant i Chasseurs d'Afrique som virket i departementet Tlemcen ved grensen mot Marokko.

Karriere som tjenestemann[rediger | rediger kilde]

Etter flere oppdrag i Algerie som sivil tjenestemann vendte Chirac med familien tilbake til Paris. Chirac ble der ansatt ved la Cour des comptes, et statlig revisjonsinstitutt med visse domstolslignende funksjoner.

Karriere som politiker[rediger | rediger kilde]

Veien til regjeringsmakten[rediger | rediger kilde]

I juni 1962 ble Chirac medarbeider til Georges Pompidous regjering, for snart å forflyttes til statsministerens personlige kanselli. Etter en mellomstasjon ved la Cour des comptes gikk Chirac til valg for første gang i kommunalvalget i foreldrenes hjemtrakter i Sainte-Féréole. Han stilte som kandidat til nasjonalforsamlingen i valgkretsen Ussel, også den i Corrèze.

Den 8. mai 1967, straks etter at Chirac for første gang ble valgt til nasjonalforsamlingen, gjorde Pompidou ham til statssekretær med ansvar for arbeidsmarkedssaker.

Han tjenestegjorde så i samtlige etterfølgende regjeringer frem til 1974, under tre regjeringssjefer. Han virket blant annet direkte under finansminister Valéry Giscard d'Estaing, fra 1971 var han minister med ansvar for kontakten med nasjonalforsamlingen og i juli 1972 ble han jordbruks- og landsbygdsutviklingsminister.

Etter en avisskandale i mars 1974 tiltrådte Chirac som innenriksminister. Pompidou, som i 1969 var blitt landets president, døde i april samme år. I striden om å etterfølge Pompidou støttet Chirac sin tidligere sjef Giscard d'Estaing. Den 27. mai 1974 ble Chirac Giscard d'Estaings statsminister.

Fra regjeringen via Paris til regjeringen igjen[rediger | rediger kilde]

Statsminister Chirac og president Giscard d'Estaing kom i konflikt med hverandre. Giscard d'Estaing utså ministre som Chirac avsatte.[trenger referanse] Det endte med brudd og 25. august 1976 meddelte Chirac offentlig at han ville gå av.

Chirac gikk da videre og grunnla et nytt gaullistparti, Rassemblement Pour la République, RPR. Da styret av byen Paris ble omorganisert og det ble innført en samlet borgermesterfunksjon, klarte Chirac og hans nye parti å vinne borgermestervalget. Chirac ble dermed den første borgermester i Paris siden Jules Ferry i 1871.

Chirac deltok i presidentvalget i 1981. Han fikk imidlertid bare 18 % av stemmene i første valgomgang og det var Giscard d'Estaing (UDF) og François Mitterrand (Parti Socialiste) som gikk videre. I nasjonalforsamlingen stemte Chirac for å avskaffe dødsstraffen. Han ble gjenvalgt i 1983 da hans parti fikk majoriteten av stemmene i alle Paris' 20 arrondissement.

I 1986 var det valg igjen og RPR og dets tidligere konkurrent UDF vant flertall. Chirac ble statsminister i en koalisjonsregjering. Det var i denne periode av sosialistisk presidentskap med konservativ regjering at begrepet cohabitation (samboerskap) ble myntet som politisk uttrykk.

Veien til presidentmakten[rediger | rediger kilde]

I presidentvalget i 1988 fikk Chirac flere stemmer enn sin konkurrent fra UDF i første runde (19,9 % mot 16,5 %), men det strakk ikke til mot sosialisten Mitterrand, som alt fra start hadde en tredjedel av stemmene. I andre runde vant Mitterrand, mens Chirac fikk 45,98 % av stemmene. I 1989 ble han gjenvalgt som borgermester i Paris.

Da høyresiden vant en knusende seier i valget til nasjonalforsamlingen i 1993 overlot Chirac statsministerposten til Édouard Balladur. Han ble en av hans motkandidater i presidentvalget i 1995. Chirac vant i andre valgomgang med 52,6 % av stemmene.

Første presidentperiode[rediger | rediger kilde]

Chiracs første periode som president ble markert av hans satsing på atombombeprøver i Fransk Polynesia. På innenriksområdet fikk hans statsminister Alain Juppé problemer blant annet med storstreiker vinteren 1995–1996 om pensjonsreformer og fryste lønninger for statsansatte.[trenger referanse] Etter et av Chirac selv av taktiske grunner utløst nyvalg i 1997 – han mente å kunne sikre seg bredere støtte for omstridte økonomiske reformer[25] – fikk venstresiden majoritet i nasjonalforsamlingen, og Chirac måtte utnevne sin motstander i presidentvalget, Lionel Jospin, til ny statsminister. En ny cohabitation var dermed innledet.

Jacques Chirac og Bill Clinton utenfor Élyséepalasset.

Samtidig brøt det ut en politisk skandale omkring RPRs, og flere andre partiers, økonomiske vandel i byen Paris. Som tidligere borgermester og leder av RPR var Chirac en sentral figur i saken, som fikk følge av anklage om valgfusk og misbruk av tillitsverv.[26]

Ved et utspill av Paris' nye borgermester ble deler av materialet fra den hemmelige forundersøkelsen kjent, noe som førte til at forundersøkelsen ble avskrevet. Et parlamentarisk forsøk ble gjort for å innlede tiltale via la Haute cour, en slags riksrettsinstans bestående av senats- og nasjonalforsamlingsmedlemmer. Tiltalen ble avvist på bakgrunn av konstitusjonens immunitetsklausuler.[trenger referanse]

En av de større sakene var presidentmandatets lengde, der Chirac stilte seg nølende til en forkortning fra syv til fem år. En folkeavstemning ble imidlertid gjennomført, og trass i en rekordlav deltakelse gikk han til slutt med på en forkortning.[trenger referanse] I mandatperioden klarte Jospins sosialistregjering også å gjennomføre en arbeidstidsforkortelse til 35 timers normalarbeidstid i uken. Striden mellom fagforbund og arbeidsgivere var skarp, men den sosialistisk ledede nasjonalforsamlingen klarte å drive gjennom loven.

Andre presidentperiode[rediger | rediger kilde]

I presidentvalget i 2002 stilte Chirac igjen, nå for et femårsmandat. Chirac gikk på nytt til valg på skattesenkninger, men også på tiltak mot den økende utryggheten.[trenger referanse]

Resultatet av første omgang ble kjent 21. april 2002 og det ble klart at Jospin var slått ut. Chirac fikk flest stemmer med 19,9 %. Den store vinneren var i stedet Front Nationals kandidat Jean-Marie Le Pen som sammen med Chirac gikk videre til valgets andre omgang. Chirac nektet å møte sin motstander i den tradisjonelle tv-sendte debatten før andre valgomgang. Slagord som «heller en skurk enn en fascist» forekom.[27]

Etter Chiracs valgseier gikk Jospin umiddelbart av og liberaldemokraten Jean-Pierre Raffarin ble statsminister, men uten parlamentarisk støtte. Straks fulgte imidlertid valg til nasjonalforsamlingen og presidentens nye høyreparti Union pour un Mouvement Populaire, UMP, fikk egen majoritet. Etter en innledende periode med satsing på lavere skatter og økt sikkerhet tok regjeringen Raffarin tak i en oppmykning av 35-timerslovene, reform av pensjons- og sosialforsikringssystemene og desentralisering av statsapparatet.[trenger referanse]

Frankrike inntok under Chiracs ledelse en sentral rolle i motstanden mot USAs invasjon i Irak.[trenger referanse] Etter trusler om veto i FNs sikkerhetsråd ble forholdet mellom Frankrike og USA dårlig.

Innenriks påvirket reformforsøkene valgresultatet og Chiracs borgerlige partier led et stort nederlag i regionalvalget i 2004.[trenger referanse] Mandatperioden ble preget av flere regjeringsomdannelser. Chirac sendte til en folkeavstemning forslaget til ny EU-konstitusjon. Etter å ha tapt avstemningen den 29. mai 2005 gikk Raffarin dagen derpå av som statsminister. Chirac kalte Dominique de Villepin til å overta ansvaret for regjeringsarbeidet. Med dette forbigikk han formannen for UMP, Nicolas Sarkozy, som i stedet ble innenriksminister. Forholdet mellom Chirac og Sarkozy var ikke så godt: For det første fordi Sarkozy i 1995 hadde vært en nær medarbeider av Chiracs konkurrent Édouard Balladur, for det andre ettersom Sarkozy var helt åpen om at han tok sikte på å søke presidentskapet for seg selv ved neste presidentvalg.[28]

Chirac ble aktiv i saker vedrørende miljø og bærekraftig utvikling i denne perioden. Han fremførte en omtalt tale 2. september 2002 på FN-konferensen om miljø og utvikling 2002 i Johannesburg i Sør-Afrika ved navn Notre maison brûle et nous regardons ailleurs som handlet om blant annet miljøødeleggelser og global oppvarming.[29][30][31]

Siden havnet Chirac i bakevjen av de Villepin og hans innenriksminister Nicolas Sarkozy, som sammen spilte de institusjonelle hovedrollene i det som ble kjent som Paris-opptøyene[trenger referanse]. Diskusjonen fokuserte mer på Chiracs etterfølgelse enn på hans eget arbeide og egen politikk. Hans fremste fremtreden var et tilbaketrekning av forslaget om innføring av Contrat première embauche, CPE, en førsteansettelseskontrakt ment å avhjelpe ungdomsarbeidsløsheten, etter kraftige protester fra ungdoms- og studentbevegelser.[32]

I 2005 fikk han hjerneslag og led deretter av hukommelsestap.[21]

Etter tiden som president[rediger | rediger kilde]

Chirac ble i 2011 dømt til to års betinget fengsel for korrupsjon.[33] Korrupsjonssaken stammer fra slutten av Chiracs tid som borgermester i Paris. Han ble sammen med ni andre anklaget for å ha fabrikkert 21 arbeidskontrakter for ikke-eksisterende jobber. Pengene skal ha gått til Chiracs parti Rassemblement pour la République (RPR) (forløperen til Union pour un mouvement populaire (UMP)). Chirac avviste anklagene og sa at kontraktene var reelle.[33] På grunn av dårlig helse deltok han ikke ved rettegangen.

Han ble den andre tidligere statssjef i Frankrike som ble dømt for forbrytelser. Den første var marskalk Philippe Pétain, som ble dømt for sitt samarbeid med Tyskland under sin tid som leder av Vichy-Frankrike.[34]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Blant Chiracs ordener er også storkors av St. Olavs Orden og av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.[35] Chirac mottok i 1996 Den hvite ørns orden fra Polens president.[36]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e Autorités BnF, BNF-ID 118967018, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, brockhaus.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000013087, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b c Fichier des personnes décédées mirror, deces.matchid.io, besøkt 20. april 2021[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator jn19990003840, besøkt 28. januar 2023[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ VG, «Jacques Chirac (86) er død», besøkt 26. september 2019, «"... Jacques Chirac, er død 86 år gammel."»[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ www.20minutes.fr[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ «Jacques Chirac sera inhumé au côté de sa fille à Paris», publisert i Le Monde, utgitt 30. september 2019[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ LCI, «L'inhumation de Jacques Chirac aura lieu lundi au cimetière du Montparnasse», utgitt 27. september 2019, «L'ancien président de la République Jacques Chirac, mort jeudi, sera inhumé lundi 30 septembre 2019 au cimetière du Montparnasse à Paris auprès de sa fille Laurence, selon sa famille.»[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ improbable.com[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ BOE ID BOE-A-1999-19723[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ BOE ID BOE-A-2006-5439[Hentet fra Wikidata]
 13. ^ www.ordens.presidencia.pt[Hentet fra Wikidata]
 14. ^ lex.justice.md[Hentet fra Wikidata]
 15. ^ Folkerepublikken Kinas utdannelsesministerium, verkets språk kinesisk, www.moe.gov.cn, besøkt 11. april 2019[Hentet fra Wikidata]
 16. ^ MGIMO, «Honorary Doctorates», arkiveringsdato 29. juni 2019, arkiv-URL web.archive.org, verkets språk engelsk, besøkt 29. juni 2019[Hentet fra Wikidata]
 17. ^ www.academyofathens.gr[Hentet fra Wikidata]
 18. ^ Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat, side(r) 499[Hentet fra Wikidata]
 19. ^ Edouard Pflimlin (26. september 2019). «Jacques Chirac, une carrière politique exceptionnelle» (fransk). Le Monde. Arkivert fra originalen 26. september 2019. Besøkt 26. september 2019. 
 20. ^ Chrisafis, Angelique (26. september 2019). «Jacques Chirac, former French president, dies aged 86». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 26. september 2019. 
 21. ^ a b c «Former French president Jacques Chirac dies» (engelsk). 26. september 2019. Besøkt 26. september 2019. 
 22. ^ http://tempsreel.nouvelobs.com/politique/20091103.OBS6652/quand-jacques-chirac-se-raconte.html
 23. ^ Bremner, Charles (21. juli 2005). «Troubled Chirac's adopted daughter rides to his rescue». The Times. London. 
 24. ^ Emmanuel Hecht og François Vey: Chirac de A à Z, dictionnaire critique et impertinent, A. Michel, 1995, ISBN 2-226-07664-6
 25. ^ Georg Wenzelburger (2010): Haushaltskonsolidierungen und Reformprozesse: Determinanten, Konsolidierungsprofile und Reformstrategien in der Analyse, S. 315ff. (online)
 26. ^ «15 on Trial for France Electoral Fraud». GMA News Online (engelsk). 12. september 2006. Arkivert fra originalen 30. juni 2013. Besøkt 30. juni 2013. 
 27. ^ http://www.kiechle.com/rants/index.htm?fascism/fascism.htm. 
 28. ^ Michael Mönninger: Bürgerkönig gegen Bonaparte. I: Die Zeit, nr. 43/2005
 29. ^ Ina.fr, Institut National de l’Audiovisuel-. «Hulot, la plume de Chirac au sommet de la Terre en 2002 - Archives vidéo et radio Ina.fr». Ina.fr (fransk). Besøkt 24. juni 2019. 
 30. ^ Marine Productivity: Perturbations and Resilience of Socio-ecosystems (engelsk). Springer. 2015. s. xxii - Preface. ISBN 9783319138787. 
 31. ^ AP Archive (21. juli 2015). «TAPE of Chirac's address to Earth Summit». Besøkt 24. juni 2019. 
 32. ^ Aftonbladet text-tv (10. april 2006). «Chirac stoppar kritiserad lag». Aftonbladet. Arkivert fra originalen . Besøkt 19. januar 2007. 
 33. ^ a b «Ingen nåde for Chirac». Aftenposten. 15. desember 2011. Besøkt 15. desember 2011. 
 34. ^ http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16194089.  .
 35. ^ Norges statskalender 2011. Norwegian Government Yearbook. Fortegnelse over konstitusjonelle organer og statsforvaltningen mv., Oslo: Kommuneforlaget, s. 602 og 657.
 36. ^ Lista osób odznaczonych w latach 1992-2005 Arkivert 24. september 2015 hos Wayback Machine., oversikt over ordensutnevnelser til Den hvite ørns orden fra Polens president.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Pierre Messmer 
Frankrikes statsminister
Etterfølger:
 Raymond Barre 
Forgjenger:
 Laurent Fabius 
Frankrikes statsminister
Etterfølger:
 Michel Rocard