Lycée Louis-le-Grand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lycée Louis-le-Grand
DSC 7111-lycee-louis-le-gra.jpg
LandFrankrike
Grunnlagt1. okt. 1563
Kommune5. arrondissement
Elever 1 822 (2016)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Lycée Louis-le-Grand
48°50′53″N 2°20′40″Ø
Lycée Louis-le-Grand i Paris er et av de mest berømte lycées som forbereder for grandes écoles. (Her på høyre side av rue St Jacques, på venstre ligger Sorbonne.)

Lycée Louis-le-Grand (noen ganger kalt LLG) er en offentlig høyere skole i Paris, allment betraktet som en av de mest krevende i Frankrike. Etter å ha vært kjent som Collège de Clermont, fikk den navnet sitt til ære for Ludvig 14. etter at han besøkte skolen og tilbød den sin beskyttelse.

Den har både et videregående trinn (et lycée med 800 elever), og et forberedende trinn (classes préparatoires med 900 studenter), som forbereder dem for de elitistiske grandes écoles. Louis-le-Grand er berømt for å få svært mange inn på École polytechnique og École normale supérieure.

Louis-le-Grand, som ble grunnlagt i 1563, ligger i hjertet av Latinerkvarteret, det tradisjonelle studentområdet i Paris. Området rommer også de eldste og mest prestisjefulle utdannelsestedene i Frankrike, Sorbonne og Collège de France.

Louis-le-Grand spiller en ledende rolle i utdannelsen av den franske eliten. Talløse tidligere studenter har blitt statsmenn, diplomater, prelater, franske marskalker, medlemmer av Académie française og forfattere. Både Molière, Voltaire og Victor Hugo er tidligere studenter som ble berømte forfattere, Georges Pompidou, Valéry Giscard d'Estaing og Jacques Chirac, som alle ble presidenter i den franske femte republikk, var på Louis-le-Grand. Det samme gjelder utenlandske statsoverhoder, som Léopold Sédar Senghor (den første presidenten i Senegal).


Berømte alumni[rediger | rediger kilde]

Forfattere og filosofer[rediger | rediger kilde]

Malere[rediger | rediger kilde]

Vitenskapsmenn[rediger | rediger kilde]

Politikere[rediger | rediger kilde]

Andre berømte alumni[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]