Sciences Po

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sciences Po Paris
Logo Sciences Po.svg
Entrée de Sciences Po (2014).JPG
Grunnlagt1872
TypePrivat Universitet
Frédéric Mion
BeliggenhetParis
Studenter10699[1]
Ansatte3 280
Nettstedhttps://www.sciencespo.fr/ (fransk)

Sciences Po
48°51′15″N 2°19′42″Ø

Sciences Po Paris eller kun Sciences Po (tidligere navn Institut d'études politiques de Paris) er et samfunnsvitenskapelig universitet i Paris i Frankrike.

I 2021 ble universitetet rangert som nummer to i verden innenfor statsvitenskap og internasjonale studier og fikk en 242 plass generelt blant verdens universiteter.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Universitetet ble grunnlagt i 1872 av en gruppe prominente intellektuelle ledet av sosiologen Émile Boutmy som École libre des sciences politiques. Tradisjonelt skulle studiene ved IEP føre til den såkalte concours (opptaksprøve) for de viktigste forvaltningshøyskolene i Frankrike (særlig École nationale d'administration (ENA). Senere finnes imidlertid en rekke andre studieretninger, alle innenfor samfunnsvitenskap.

Universitetet har utdannet en rekke kjente offentlige personer i fransk samfunnsliv. Deriblant finner vi en rekke statsledere, tre tidligere ledere av Det internasjonale pengefondet, samt flere franske presidenter.[2]

Ulike campus[rediger | rediger kilde]

Universitetet har hovedsete i Paris, men totalt syv campus i ulike byer tilhører skolen. Det er hovedsaklig kun master som undervises ved campus Paris. På bachelornivå har en istedenfor undervisning ved enten Reims, Poitier, Menton, Nancy, Dijon eller Le Havre. De ulike byene har samme akademiske program, men fokus på ulike verdensregioner. Så langt har skolen ambisjoner om å kutte all bachelorundervisning i Paris og heller videreutvikle den nest største campusen i Reims.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Sciences Po». Top Universities (engelsk). 2021. Besøkt 6. mars 2021. 
  2. ^ «Alumni | Sciences Po International». www.sciencespo.fr (engelsk). 4. februar 2015. Besøkt 5. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]