École nationale d'administration

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
École nationale d'administration
Strasbourg-RemiLeblond-ENA-MAMC2.jpg
École nationale d'administration, Paris 25 July 2015.jpg
MottoServir l’Etat
Grunnlagt1944
TypeHøyskole for administrasjon
PrésidentJean-Marc Sauvé
Direktør Patrick GérardRediger på Wikidata
Beliggenhet StrasbourgRediger på Wikidata
Studenter533 (2005)
Ansatte229 (2005)
MedlemskapConférence des Grandes Écoles
Nettstedwww.ena.fr

École nationale d'administration
48°34′50″N 7°44′14″Ø

École nationale d'administration (ENA) er en fransk høyskole som særlig utdanner ledere for den franske statsadministrasjonen. Den ble grunnlagt i 1945. Det er en av Frankrikes fremste eliteskoler, og de som har studert der kalles énarques, enarker.

Skolen lå tidligere i Paris, men er nå i all hovedsak flyttet til Strasbourg nær den tyske grensen for å understreke dens europeiske dimensjon og som ledd i en desentraliseringspolitikk. Statsminister Édith Cresson fikk igjennom at høyskolen skulle flyttes i 1992, og flyttingen skjedde gradvis frem til 2005.

ENA har sterkt preget fransk politikk og industri, og enarkene blir ofte kritisert for å monopolisere høye posisjoner og være arrogante og teknokratiske. Valéry Giscard d'Estaing, Jacques Chirac, Alain Juppé, Lionel Jospin, Jean-Claude Trichet og Dominique de Villepin har alle begynt sin karrière ved ENA.

Av omkring 3 000 kvalifiserte søkere tas årlig opp 120. De forplikter seg til å arbeide minst ti år i den franske statstjenesten. Alle tidligere enarker (pt. ca. 5 500) er oppført i fortegnelsen annuaire.

ENA tar også opp et antall utenlandske studenter, de fleste av disse er tyske.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]