Hoatsin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hoatsin
Hoatsin
Vitenskapelig(e)
navn
:
Opisthocomus hoazin
Müller, 1776
Opisthocomus,
Opisthocomidae,
Opisthocomiformes
Norsk(e) navn: hoatsin,
sigøynerfugl
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Gjøkefugler?
Familie: Opisthocomidae
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: tropisk regnskog, ved elver og sumper
Utbredelse: nordlige Sør-Amerika

Hoatsin (Opisthocomus hoazin) eller sigøynerhøne er en unik fugl som den eneste nålevende representanten for en familie av fugler med funksjonelle klør på vingene som små. Denne fuglen lever i regnskogsområdene i det nordlige Sør-Amerika, hvor den er en karakterart ved småelver og sumper.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hoatsin i flukt, merk de brede vingene

Hoatsinen er en ganske stor (kroppslengde ca. 70 centimeter) og tung fugl, og kan overflatisk minne om en hønsefugl. Oversiden er brun med hvite fjærbremmer og et hvitt tverrbånd ytterst på den ganske lange halen. Hodet har en krone av lange, lysbrune fjær, rundt då brunrøde øynene er det et stort, blått, nakent felt. Nebbet er kort og kraftig, nebbformen minner om nebbet hos høns. Brystet er gulhvitt, undersiden brun. Vingene er korte og brede. Beina er mørke og ganske kraftige. Ungene er dunkledte like fra klekkingen, men svært kraftige bein. Et spesielt trekk er at de har to funksjonelle klør på henholdsvis tommel og pekefinger, de er de eneste nålevende fugler som har dette. Klørne forsvinner når de blir eldre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den nyklekte ungen har klør på vingene og klatrer meget godt

Hoatsinene finnes aldri langt fra vann, og reiret bygges nesten alltid over åpent vann. De lever av blader på ulike trær, for å fordøye disse trenger de en temmelig stor kro. Dette er årsaken til at hoatsinene er ganske tunge og klumpete fugler. De flyr tungt og aldri langt om gangen. Hoatsinen legger 2-4 egg i et stort kvistreir. Om ungene blir forstyrret, viser de en uvanlig atferd: de kryper straks ut av reiret, stuper ned i vannet og dykker. De kan holde seg under vann ganske lenge. Med de kraftige beina og klørne på vingene klatrer de meget godt og har få problemer med å komme seg opp i reiret igjen når faren er over.

Lyder[rediger | rediger kilde]

Hoatsinen lager en karakteristisk, hvesende lyd som kan høres på noe avstand.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Hoatsinens utbredelse

Hoatsinen er utbredt i regnskogsområdene i Amazonas og tilstøtende områder, og kan lokalt være ganske vanlig. Fuglene er illeluktende og har tradisjonelt fått være i fred fra jakt fra indianerne, men i områder der andre folkegrupper har trengt inn i jungelen, har de ofte blitt skutt ut, da de er lite sky og lette å fange.

Usikker plassering[rediger | rediger kilde]

Hoatsinen har ingen kjente, nære slektninger. Den ble først beskrevet som en hønsefugl på grunnlag av sitt generelle utseende. Det at ungene har klør på vingene og artens generelt primitive preg har fått noen til å tro at arten kunne være en overlevende slektning av urfuglen (Archaeopteryx), men dette synet er i dag forlatt. De fleste nyere forskningsresultater plasserer arten blant gjøkefuglene (Cuculiformes), men dette må fortsatt regnes som noe usikkert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]