Drøvtyggere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Drøvtyggere
Snøgeit (okser)
Snøgeit (okser)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ruminantia
Scopoli, 1777
Norsk(e) navn: drøvtyggere
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Klovdyr
Antall arter: 200
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis
Delgrupper:

Drøvtyggere er en pattedyrgruppe som består av planteetere med en komplekst bygget magesekk. Avkommet kalles normalt kalv, men for noen grupper finnes det også andre benevnelser, eksempelvis hos sauer og geiter.

Drøvtyggerne er planteetere som har et kosthold som inneholder lite proteiner og fett. De livnærer seg av ulike typer planter og sopp, der størsteparten av næringsverdien finnes i celleveggene. Pattedyrene mangler imidlertid de enzymene som naturlig bryter ned disse celleveggene, som blant annet består av cellulose og lignin. Heldigvis kan mange mikroorganismer syntetisere cellulytiske enzymer, slik at dyra kan nyttegjøre seg næringen. For å klare dette, har drøvtyggerne en magesekk som er delt i fire kamre. Det første av disse kamrene er vommen, der næringsgrunnlaget gjennomgår en gjæringsprosess. Andre kammer er nettmagen og det tredje bladmagen. Disse kamrene fungere nærmest som et filter, som tillater væske, mikroorganismer og fermenterbare matpartikler å passere til det fjerde kammeret, løypemagen, som altså er den egentlige magen hos drøvtyggere. Større partikler filtreres vekk og føres tilbake til vommen, der de gjennomgår en ny gjæringsprosess. For å komplettere fermenteringsprosessen gulper drøvtyggere regelmessig opp maten og tygger den på nytt (tygger drøv).

Kladogram[rediger | rediger kilde]

   Artiodactyla   

 Tylopoda


   Artiofabula   

 Suina    


   Cetruminantia   

 Ruminantia


   Whippomorpha   

 Hippopotamidae CetaceaEksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.