Haukefugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Haukefugler
Vitenskapelig navn: «Accipitriformes»
I tradisjonell systematikk har haukefugler vært eller er i bruk om en parafyletisk samling av de følgende gruppene:
Sammen med rovfugler utgjør haukefugler fugler.

Haukefuglene (Accipitriformes) er en betegnelse for en gruppe fugler som, i en av de vanligste måtene å klassifisere fugler på, omfatter de fleste dagaktive predatoriske fuglene: hauker, ørner, gribber og mange andre, rundt 225 arter i alt.

Gruppen brukes ikke i klassifiserings-skjemaer som regner falkefamilien som del av samme overgruppe som haukefamilien.

I skjemaer hvor de dagaktive byttejegerne regnes som en enkelt orden, kalles denne ordenen rovfugler, og omfatter rundt 280 arter.

Der hvor falkene og deres slektninger blir bedømt tilstrekkelig langt fra hverandre til å regnes som uavhengige ordener, inneholder rovfuglene bare rundt 60 arter i falkefamilien, og de resterende artene blir en del av haukefuglene.

Orden Accipitriformes[rediger | rediger kilde]

Den tradisjonelle taksonomien er som følger:

Alternativer[rediger | rediger kilde]

Haukefamiliens plassering er det ingen uenighet om. De fleste autoriteter plasserer imidlertid de amerikanske gribbene i Ciconiiformes, på bakgrunn av molekylære, morfologiske og behavioristiske indikasjoner på at de er nærmere beslektet med storker enn med haukefamilien.

Fiskeørnen viser en del likheter med haukefamilien, og regnes ofte som et medlem av den familien. Eventuelt, fordi den også viser en del klare ulikheter, blir den plassert i sin egen familie, Pandionidae.