Andeskondor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andeskondor
Andeskondor
Vitenskapelig(e)
navn
:
Vultur gryphus,
Linnaeus, 1758
Vultur fossilis,
Vultur patruus,
Vultur pratruus
Norsk(e) navn: andeskondor
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Cathartiformes
Familie: Kondorer
Slekt: Vultur
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: hekker i utilgjengelige klipper
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for andeskondor

Andeskondor er den største arten blant kondorene. Den har utmerket luktesans og lever av åtsler.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Andeskondoren kan oppnå en vekt på 12 kg. Kroppslengden kan nå 110 cm og vingespennet 3,2 m. Vingeflaten gir stor oppdrift og fuglen kan stige opp til 7000 moh. Den er gjennomgående svart med hvite felt på oversiden og en vid, hvit halskrage. Hode og hals mangler fjær, og er rødlig på farge. I motsetning til californiakondoren (Gymnogyps californianus) har hannfuglen av andeskondoren en kjøttlignende kam på hodet. Hannen har grå øyne, hunnen har røde.

Forplantning[rediger | rediger kilde]

Hunnen legger bare ett egg i hvert kull. Hun legger det rett på bakken på en hylle, eller i en hule i fjellet. Paret forplanter seg normalt bare annethvert år. Dette gir en lav reproduksjonsrate. Begge foreldrene tar ansvar for rugingen. Rugetiden kan ta 54–65 dager. Ungen er flygedyktig først etter 6 måneder. Ungfuglen har en brun fjærdrakt, og oppnår den svarthvite drakten etter opp mot 8 år.

Utbredelse og levevis[rediger | rediger kilde]

Leveområdet for andeskondoren ligger i fjellandskapet i Andes, fra Patagonia i sør til Colombia i nord. Fuglen trenger oppstigende luftstrømmer langs fjellsider for å vinne høyde. Den kan også gå korte strekninger til fots. Det er kjent at kondoren har levd i over 75 år i fangenskap.

Vern[rediger | rediger kilde]

Kondoren er en truet art. Det har vært gjort forsøk på å gjeninnføre arten i områder i Colombia og Venezuela og det finnes tidlige rapporter på at dette har lykkes.

Annet[rediger | rediger kilde]

Andeskondoren er et nasjonalsymbol i Colombia, Ecuador, Bolivia og Chile, bilde av kondoren finnes i våpenskjoldet for disse landene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]