Tista

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For elva i India og Bangladesh med samme navn, se Tista (India). For minesveiperen KNM «Tista» se Sauda-klassen
Tista
Tista
LandNorges flagg Norge
FylkeØstfold
KommuneHalden
Lengde hovedløpkm
Lengde totalt149,55 km
Nedbørfelt1 584,24 km²
Middelvannføring22,34 /s
StartFemsjøen
  – Høyde79 moh.
  – Koord.   59°07′44″N 11°27′32″Ø
Fjerneste kildeNord for Flolangen
  – Høyde210 moh.
  – Koord.   60°03′59″N 11°31′47″Ø
  – VannstrengHaretonelva - Lierelva - Hølandselva - Ørjeelva - Strømselva - Skotsbergelva - Stenselva - Tista
MunningIddefjorden ved Halden
  – Koord.   59°07′07″N 11°22′10″Ø
Kart
Tista
59°07′12″N 11°22′31″Ø

Tista, også kalt Tistedalselva eller Tistakanalen, er ei elv i Halden kommune i Østfold. Den er hovedelva i Haldenvassdraget og renner fra Femsjøen til Iddefjorden. Elva er mindre enn 5 km lang, regnet fra demningen i Femsjøen til munningen i fjorden, mens hele Haldenvassdraget har en lengde på 149,5 km.[1] Tistas nedbørfelt er på 1 584,24 km² og middelvannføringen ved munningen er 22,34 m³/s.[1]

Tidligere var Tista grenseelv mellom de tidligere kommunene Berg og Idd, men elva selv var i Halden kommune som hadde noen meter land på hver side av elva.

Den drøyt 4 kilometer lange elva begynner der Raet demmer opp Femsjøen, den nederste sjøen i Haldenvassdraget. Det første stykket flyter elva fredelig forbi Vadet der en trefning fant sted under svenskekrigene. Så, midt i Tistedal, forsvinner elva inn i et hull i berget og gir bare noen få kubikkmeter vann per minutt til å fukte de blankskurte svaberga der Tistafossen en gang bruste. Vannet produserer kraft for Tistedalsfoss kraftverk (opprinnelig bygget i 1907, ny kraftstasjon på 1970-tallet). Her finner vi også det nedlagte Haldens Bomuldspinneri, Norges eldste industribedrift. Langs elva finnes også spor etter alle de gamle sagbruka som en gang henta kraft fra fossen.

På nedsida av fossen, der fossekall fortsatt hekker i pyttene, flyter elva ut av tunnelen til Akershus Energi og glir mørk og stille forbi Fosseløkka og fram til Skåningsfossen (også stavet Skonningfoss). På nordsiden av Tistedalen finnes en edelløvskog. Nærmere Halden sentrum var noen av de eldste sporene etter mennesker i Norge skjult i jorda. Skakkestadberget, hvor klebersten ble tatt ut, er sprengt bort for å gi plass til «PM6», den nyeste papirmaskinen til Norske Skog / AS Saugbruksforeningen.

Det neste stykket renner elva forbi Kaken, den gamle «kagstrygningsplassen» eller retterstedet i Fredrikshald by. Her ble Sofie Johannesdotter halshugget som den siste kvinna i Norge. Nå er Kaken stedet der Saugbruksforeningens papirmaskiner er å finne. Så renner elva inn i Halden sentrum, under den nye og den nygamle bybrua og ut igjen, forbi Banken og Mølen, gamle sagflis- og mudderbanker fra sagbrukstida.

Tista er delvis renset etter mange års utslipp av cellulose fra Saugbruksforeningen og kloakk fra haldenserne. Jeger- og Fiskerforeningen har satt ut smolt og yngel fra Enningdalselva, og årbuken fikk cellulosen aldri helt has på.

Fra fjorden til Femsjøen i sørenden av Haldenkanalen finnes det to sluseanlegg. Ved Porsnes og Skonningfoss ble det i 1909 bygget i alt tre slusekamre med i alt ni meter høydeforskjell. Disse slusene er ikke lenger operative. Ved Skonningfoss er sluseportene erstattet av laksetrapper. Det mangler en forbindelse for båter opp forbi Tistafossen til Femsjøen. . Med ca. 70 meter høydeforskjell er det liten grunn til å tro at en slik sluse- eller heisanordning noengang vil bli bygget; eventuell båtforbindelse opp til Femsjøen og Haldenvassdraget besørges pr. lastebil.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]