Krepsepest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edelkreps
Signalkreps

Krepsepest (Aphanomyces astaci) er en sykdom som rammer edelkreps. Den er forårsaket av eggsporesopp (eggsporesopp er forøvrig ikke en sopp, men hører til under protistene). Sykdommen stammer opprinnelig fra Nord-Amerika hvor de lokale krepseartene er motstandsdyktige.

Sykdommen førte mellom 1971 og 1991 til at store deler av edelkrepsbestanden på Østlandet ble utryddet. Soppen angriper ikke mennesker eller andre dyr. Først og fremst har Glomma-, Halden-, Store Le- og Vrangselv-vassdragene blitt angrepet her i landet.

Spredningsfaren har ført til en rekke tiltak fra Mattilsynet, som stenging av sluser, restriksjoner på flytting av utstyr mellom vassdrag, og forbud mot krepsing.

Signalkreps ble satt ut i stort antall i Sverige for å erstatte stammene av edelkreps, med det resultat at signalkrepsen fortrengte edelkrepsen, og i tillegg ga krepsepesten en permanent vert som ikke dør fra den. Spredning av signalkreps er i dag den største trusselen mot den norske edelkreps-bestanden.

I Fremmedartslista 2018 er krepsepest vurdert til svært høy risko på grunn av stort invasjonspotensial og høy økologisk effekt.

Kilder[rediger | rediger kilde]