Hopp til innhold

Haldenvassdragets Kanalmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haldenvassdragets Kanalmuseum
Etablert1986
Kart
Haldenvassdragets Kanalmuseum
59°28′52″N 11°39′05″Ø

Haldenvassdragets Kanalmuseum er et museum som forteller om kultur- og naturhistorien tilknyttet Haldenvassdraget. Museet ligger i Ørje i Marker kommune i Østfold fylke.

Museet ble åpnet i 1986, 200 år etter at kanalbyggeren Engebret Soot ble født. Museet holder til på området til det nedlagte tresliperiet Ørje Brug ved Ørje sluser. Fra starten eide museet tre bygninger på området. Det var bestyrerboligen, kalt Wang-huset, som huset den første utstillingen som stod klar ved åpningen i 1986, uthusbygningen og Lundinstua. Museet overtok etter hvert et bolighus kalt Brakka på området, hvor en ny og mer omfattende utstilling om Haldenvassdraget ble presentert. Lundinstua er innredet som en bolig ved århundreskiftet (1900). Etter ti års drift i 1996 ble industribygningen på Ørje Brug kjøpt sammen med bolighuset Færjeriet.

Fokuset for utstillingene har helt siden starten vært skogsdrift, tømmerfløting og treforedling; bygging av kanalen, som skulle lette på fløtinga, og ikke minst dampbåtene som ble brukt som slepebåter og frakt av turister i kanalen. Da det nye museet åpnet i 2001 i sine nye lokaler etter Ørje Brug, ble museet et kombinert kultur- og naturhistorisk museum. Dette for også å kunne fortelle om det rike biologiske mangfoldet i og ved vassdraget. Området er rikt både på flora og fauna, og det finnes arter som enten ikke finnes andre steder i landet, eller få andre steder. Arter å trekke frem er hvitfinnet steinulke, edelkreps og istidskreps.

Haldenvassdragets Kanalmuseum ble i 2006 en del av Østfoldmuseene.

Museet er kun sommeråpent, men tar i mot skoleklasser og grupper ellers i året. Elever i alle aldre kan da få være med på biologiekskursjon.

Hvert år i slutten av juni arrangeres Slusefestivalen på museets område, og i begynnelsen av august arrangeres Kanallekene.

Ørje Brug har også et kunstgalleri som har utstillinger om sommeren, men også sporadisk ellers i året. Galleriet stiller ut verker av både kjente og mindre kjente kunstnere.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]