Aurskog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aurskog
LandNorges flagg Norge
FylkeAkershus
KommuneAurskog-Høland
Postnummer1930 Aurskog
Areal2,22 km²
Befolkning3 564[a] (2023)
Kart
Aurskog
59°55′36″N 11°28′05″Ø

Aurskog er et geografisk område i den nordre delen av Aurskog-Høland kommune i distriktet Indre Akershus i Akershus fylke. Aurskog-området består av tettstedet Aursmoen, stedene Aurskog, Finstadbru og Lierfoss. Aurskog og tettstedet Aursmoen har i dag mer eller mindre vokst sammen, og blir av Statistisk sentralbyrå listeført under navnet Aursmoen. Handelssentrum, skoler og idrettsanlegg ligger i dag på Aursmoen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aurskog var tidligere en selvstendig kommune, opprettet som Aurskog formannskapsdistrikt i 1837. Kommunen ble delt i to 1. juli 1919 da Blaker ble skilt ut som egen kommune. Aurskog hadde 3 102 innbyggere etter fradelingen. 1. januar 1966 ble Aurskog kommune del av dagens Aurskog-Høland kommune som også består av de tidligere kommunene: Nordre Høland, Setskog og Søndre Høland.

Aurskog het tidligere Urskog, forandret ved kongelig resolusjon 6. januar 1908.

Næringsvirksomhet og aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Aursmoen er handelsområdet, og har i tillegg til to små butikksentre et antall butikker av variert art. I de senere år (fra 2004) har mange lagt merke til at stedet, som har ca. 5 000 innbyggere, har hele tre dagligvarebutikker (Kiwi, Coop og Rema 1000).

Aurskog har en nyåpnet (2005) golfbane, Aurskog Golfpark. Bygdas idrettslag, som forøvrig er Aurskog-Høland kommunes største forening, heter Aurskog-Finstadbru Sportsklubb. I 1987 ble Aurskog IL og Finstadbru IF slått sammen til Aurskog-Finstadbru Sportsklubb (AFSK).

Aurskog har også et aktivt skytterlag med nesten 300 medlemmer. Urskog Skytterlag ble stiftet i 1861 og er med det bygdas eldste forening.

Kjente bedrifter i bygda er trykkeriet PDC Tangen (nå skiftet navn til 07Gruppen), Stenqvist emballasje og Nammo Bakelittfabrikken som produserer treningsammunisjon. Renor AS som er ett behandlingsanlegg for farlig avfall. I 1999 begynte Think Nordic AS serieproduksjon av den elektriske bilen ThinkThink i Aurskog, men denne virksomheten ble flyttet til Finland høsten 2009. Lokalene etter Think ble i 2013 overtatt av Telemark Kildevann AS. Betydelig næringsvirksomhet på Finstadhagan næringsområde.

Kjente personer fra Aurskog[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]