Hopp til innhold

Krappeto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Krappeto er et nedlagt slusested fra 1857 i Haldenvassdraget mellom sjøene Aspern og Femsjøen. Slusene ble anlagt under ledelse av Engebret Soot. Krappeto sluser raste sammen under flommen i 1861 og gjenreisingen var ferdig i 1877. Tidligere var det to slusesteder: Brekke sluser og Krappeto. I 1924 ble dammen ved Brekke hevet i forbindelse med kraftverket og nedre del av Stenselva hevet 14m. Dermed ble Krappeto nedlagt.[1]

I dag ser en lite til de gamle slusene mens den gamle slusemesterboligen ligger på en øy midt i elva. Mens slusene lå på nordsiden av boligen, går sjøveien nå på sydsiden.

De gamle slusene hadde 4 kammer med 44 fot stigning. Slusekamrene var laget av dobbelt steinmur med rosentorv som tetning.[2] Sporene etter disse ligger nå normalt under vann. Sist gang de var synlige var i 1991 da vannstanden ble senket for inspeksjon. Da kunne en også lese kong Haakons navnetrekk fra hans reise i Haldenvassdraget i 1909.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Johanson, Arvid (1986). I Turistens kjølvann: en bilderevy fra Haldenvassdraget. [Halden]: Halden arbeiderblad i samarbeid med Marker sparebank. 
  2. ^ Lorentzen, Harald (1994). Båtene i Halden-kanalen. Skien: Genius. ISBN 8999129273 Sjekk |isbn=-verdien: checksum (hjelp). 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]