Røyksundkanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Røyksundkanalen
Utsikt mot Føyno og Moster.jpg
Røyksundkanalen fra Siggjo
Høyde o.h.7 meter
Kart
Røyksundkanalen
59°43′42″N 5°20′43″Ø

Røyksundkanalen er en kanal ved Røyksund i Bømlo kommune i Sunnhordland. Kanalen ligger nord for Mosterhamn i Vestre Spissøysundet og skiller Moster fra det øvrige Bømlo. Her ligg Skogbu Asylmottak og en populær småbåthavn og badeland.

Naturlig kanal[rediger | rediger kilde]

Kanalene på Bømlo kalles med rette for vannveier, og Røyksundkanalen har vært benyttet i uminnelige tider. Kanalen var en trygg snarvei, og man slapp å seile rundt Moster. Men bare mindre båter kunne passere. På de grunneste plassene måtte man dra båten gjennom sundet ved fjære sjø.

Utbygd på 1800-tallet[rediger | rediger kilde]

På midten av 1800-tallet ble Røyksundkanalen utbedret. På den tiden foregikk det viktige vårsildfisket, og det var et problem at notbåtene ikke kunne komme gjennom sundet. Planene for utbedring ble vedtatt i 1858, og arbeidet gjennomført i 1859. Senere ble kanalen utbedret videre i 1874 og 1883-84. Den fikk en bredde på 3 meter på det smaleste og 1,2 meters dybde ved normal vannstand. Mange som seiler gjennom Røyksundkanalen fortsetter turen videre gjennom Kulleseidkanalen, som stod ferdig i 1859.

Populær for båtturister og badeland[rediger | rediger kilde]

Ved Røyksundkanalen ble det på 1980-tallet bygget opp et populært feriesenter og badeland, og stedet ble en svært populær småbåthavn. Det er plass til ca. 150 småbåter langs flytebryggene i gjestehavna. Badeanlegget ligger lunt innerst i vika med skjellsand og sklier både inne og ute. Her er glasshus, garderober, toalett og gatekjøkken.

I de siste årene har deler av badelandet blitt stengt av, som følge av mangel på vedlikehold og ødelagte sklier. Det har vært flere ideer om å bygge om badeanlegget, og restaurere det igjen, men så langt har ingenting blitt gjort. Per i dag er glasshuset åpent (kiosk, garderobe, klesvask).

2020, så er alt revet ned. Det bygges leiligheter/boliger her.

Tidligere hotell og asylmottak[rediger | rediger kilde]

Feriesenteret har dessuten et motell som i lange perioder har vært asylmottak. I 2004 ble det forrige mottaket nedlagt. Da hadde det bodd asylsøkere der fra Afghanistan, Burundi, Eritrea, Etiopia, Kamerun, Somalia, Sudan og Tsjetsjenia. Høsten 2008 ble det vedtatt å åpnet stedet på nytt for asylsøkere, denne gang som en avdeling av Sunnhordland hotell i Svortland.

Birger Røyksund[rediger | rediger kilde]

Birger Røksund bodde hele sitt liv ved Røyksundkanalen. Han var fisker og skrev en rekke bøker og diktsamlinger med lokale tema.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]