Dalslands kanal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dalslands kanal
Akvedukten i Haverud.jpg
Grunnlagt1868
Lengde12 km
Høydeforskjell66 m
Antall sluser31
Byggeår1864 – 1868
Kapasitet
Skipslengde22,75 m
Skipsbredde4,05 m
Dypgående1,80 m
Fri seilingshøyde17 m

Dalslands kanal
58°51′N 12°24′Ø

Dalslands kanal er en kanal i Sverige som gjør det mulig med båttrafikk mellom Vänern og deler av innsjøene i det indre av Dalsland og det sørvestre Värmland. Kanalen passerer over den kjente akvedukten i Håverud og er om sommeren et vel besøkt turistmål, særlig for dem som bringer med en kano eller kajakk.

Innsjøen Vänern er selv en del av kanalsystemet Göta kanal. Det betyr at sjøene i Dalslands kanal kan trafikkeres fra Kattegat ved Göteborg; fra Stockholms skjærgård, eller – hvis man har en mindre båt – fra en lang rekke båtramper i Sverige (f.eks. Töcksfors, Årjäng, Bengtsfors) eller til og med fra norsk side, i Store Le ved Otteid i Marker kommune.

Om sommeren avholdes en padlemaraton som delvis gjennomføres på innsjøer som er en del av kanalsystemet.

Fakta om Dalslands kanal:

  • Bygget 18641868.
  • 31 sluser på 17 slusestasjoner.
  • Kanalsystemets lengde er 250 km hvorav ca. 12 km er gravd eller sprengt kanal.
  • Strekker seg fra Köpmannebro ved Vänern via de dalslandske innsjøene Råvarpen, Laxsjön, Lelång inn i det sørvestre Värmland via Foxen, Töck og til slutt Östen.
  • Til kanalsystemet regnes også innsjøene Store Le samt Västra og Östra Silen. Store Le når inn i Norge. Det finnes muligheter for frakt av båt fra Töcksfors over til Haldenkanalen og fra Nössemark til Iddefjorden.
  • Nivåforskjellen mellom Göteborg og Vänern er 44 meter, og mellom Vänern og Store Le 66 meter, tilsammen 110 meter. Små båter (makshøyde 3,5 m) kan fortsette ytterligere 11 meter høyere, fra Töcksfors inn i innsjøene Töck og Östen til Östervallskog.

Kanalen blir operert av selskapet Dalslands Kanal AB som holder til i Åmål. En rekke båtselskaper tilbyr cruise på kanalen, også med varierende priser avhengig av distanse og servering.

Kart[rediger | rediger kilde]

Kart som viser slusene i Dalslands kanal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]