Glamour

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grace Kelly, 1954

Glamour er skjønnhet eller romantisk trollglans, særlig utvendig, overdreven og vulgær, det vil si en fortryllende prakt som begeistrer folk flest. Glamour er et engelsk ord som opprinnelig betydde å kaste trolldom over noen, mens den moderne bruken av ordet handler om karisma, skjønnhet eller seksuell utstråling, for eksempel i sammensatte ord som glamourmodell for en type blendende vakre fotomodeller. En person eller vedkommendes livsstil kan bli beskrevet som glamorøs. Glamour uttales på norsk enten glamor eller som på engelsk glæmmer.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Den alternative meningen av ordet er lite benyttet utenfor Storbritannia, og ikke i USA, ettersom ordet har sin opprinnelse i skotsk engelsk eller lavlandsskotsk. Ordet «glamour» hadde i skotsk engelsk den samme bakgrunnen som det engelske ordet «grammer» (= grammatikk), hvor usannsynlig det enn høres.

Skotsk engelsk benyttet «glamour» for «grammar» ved at bokstaven L er fonetisk svært likt med bokstaven R, og de to er kjent for å bytte plass. Ordet glamour var i bruk i en britisk middelalder for læring generelt, og samtidig ved assosiasjon hadde også betydningen magi, «gramarye» var benyttet i betydningen «enchantment» (= fortryllelse) eller «spell» (= en trolldom).

Forfatteren Walter Scott var ansvarlig for at ordet gikk fra skotsk engelsk til generell engelsk. «Enchanted» har nå gått ut av bruk i sin opprinnelige nedsettende mening og glamour har siden slutten av 1800-tallet fått meningen villedende sjarm og senest som moteaktig tiltrekning, derav også begrepet glamourmodell.

Litterært bruk[rediger | rediger kilde]

I Christopher Priests fantastiroman fra 1984, The Glamour, er glamour den medfødte evnen til å gjøre seg selv usynlig.

I sin roman It fra 1986 benytter Stephen King det skotsk engelske ordet glamour i referanse til et vesen eller uhyre som er kjent som It (= Det) eller Pennywise, og sier at det betyr en vesen som ved viljekraft kan endre sin form eller fysiske framtreden, eller bli sett på som forskjellig ting av ulike mennesker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ayto, John, Dictionary of Word Orgins, 1990

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]