Kabaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det berømte revyteateret Folies-Bergère i Paris åpnet i 1869 og dannet med sine storslåtte show og dansepiker skole for andre kabaretscener i vesten.

En kabaret, også skrevet kabarét (uttales kabaré), er et lite, intimt teater- eller kafélokale der det er servering, ofte ved småbord, og samtidig variert revyunderholdning. Betegnelsen kabaret brukes også om selve programmet og denne typen underholdning generelt. En kabaret framføres vanligvis av forskjellige artister og består av ulike numre som visesang, diktopplesning, små sketsjer, dans og musikk.

Ordet kabaret kommer av det franske cabaret som betyr «lite vertshus«, «kneipe« eller «kro». Kabaret kalles på tysk Kabarett og kan på fransk også omtales som à la daube.[trenger referanse] I Sverige blir kabaretliknende underholdning ofte kalt «krogshow».

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kabaretkunsten var særlig populær i årtiene omkring forrige århundreskifte.[trenger referanse] Den står i nært slektskap med de gamle vaudeville- og burleskteatrene, den nyere revy- og showtradisjonen, og også moderne standup-komikk.[trenger referanse] Det tyske kabaretmiljøet på 1920-tallet har dannet grunnlaget for den populære amerikanske musikalen Cabaret fra 1966.

Av berømte show- og kabaretscener kan nevnes revyteateret Folies-Bergère i Paris som åpnet i 1869 og som dannet mønster for flere andre tilsvarende etablissementer. I Norge åpnet Chat Noir i Oslo som intim kabaret i 1912.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fierro, Alfred (1996). Histoire et dictionnaire de Paris. Robert Laffont. ISBN 2-221--07862-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

P culture.pngDenne teaterrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.