Tyggegummipop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tyggegummipop
Opprinnelse:Sunshine pop - psykedelisk pop - garage rock - novelty song - poprock - tradisjonell pop
Sted og tid:Slutten av 1960-årene i USA
Popularitet:1967–1972, 1974–1977
Sjangerslektninger
Bubblegum dance - sunshine pop - teen pop
Regionale scener
USA, Storbritannia, Vest-Europa

Tyggegummipop (engelsk: Bubblegum pop) er en undersjanger av popmusikk som var mest populær i 1960-årene og starten av 1970-årene, som retter seg imot tenåringer eller barn før tenårsalder. I praksis er tyggegummipop altså nært beslektet med teenpop.

Bubblegums klassiske periode var fra 1967 til 1972. I 1974 startet derimot en annen bølge av bubblegum, som varte til 1977, da punk rock og disco ble populært for fullt, og tyggegummipop var en av de sjangrene dette skjedde på bekostning av. De mest suksessrike av tyggegummipop-prosjektene var The Archies, som var et liksom-garasjeband fra en populær tegneserie fra 1960-årene, og herfra kom «Sugar, Sugar», som ble en av de mest solgte singlene gjennom tidene. Et annet eksempel er 1910 Fruitgum Company, som var et svært populært bubblegum-band på den tiden. Singelen «Simon Says» med 1910 Fruitgum Company er også en av tidenes mest solgte singler. Også det britiske bandet Sweet, som begynte som bubblegumband og senere ble en av de ledende gruppene innen glam rock, fikk også en viss suksess med enkelte av de platene fra deres bubblegum-periode, som var et populært bubblegum-band på den tiden. Singelen «Simon Says» med 1910 Fruitgum Company er også en av tidenes mest solgte singler. Sweet, som begynte som bubblegumband og senere ble en av de ledende gruppene innen glam rock, fikk også en viss suksess med enkelte av de platene fra deres bubblegum-periode, som «Co-Co» og «Poppa Joe».

Begrepet benyttes ofte som en mer nedsettende betegnelse på popgrupper som har utviklet en altfor «søt» musikkstil.

Begrepet «Bubblegum» benyttes også som betegnelse på en musikkstil som har sitt utspring fra 1990-årenes eurodance. Denne retningen heter bubblegum dance. Musikkstilen har mange likheter med for eksempel synthpop i et tempo mellom 95 og 150 bpm og kvinnelig sang med seksjoner av mannlig rap. Forskjellen fra eurodance er at bubblegum dance har litt mer fengende melodier, samt at tekstene og videoene ofte er laget for å være humoristiske eller rettet mot barn.[trenger referanse] Bubblegum dance er også enda «søtere» enn vanlig eurodance.

Bubblegum dance var mest populær under årene 19952000 og ble produsert hovedsakelig i Sverige, Danmark og Italia. Bubblegum ble laget av produsenter og låtskrivere som satte sammen grupper som framførte låtene. Den største produsenten innen sjangren er Johnny Jam & Delgado, kun det italienske selskapet SAIFAM har laget flere produksjoner. Noen av de mest kjente prosjektene innen sjangeren er Aqua, Daze, Dr Bombay, Hit’n’Hide, Toy-Box, Captain Hook, Barbie Young og Zippers.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]