Protopunk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Protopunk
Sjanger-opprinnelse: Rock and roll
Rockabilly
Garage rock
Frat rock
Progressive rock
Psychedelic rock
Hard rock
Glam rock
Folk rock
Art rock
Kultur-opprinnelse: Fra midten av 1960-tallet til midten av 1970-tallet
Vanlige instrumenter: Stort sett bassgitar, trommesett, gitar og vokal, men av og til andre instrumenter
Popularitet: Se punk rock
Krysningsjangere
Garage punk
Regionale scener
Detroit

Protopunk refererer til en gruppe band som gjorde seg kjent mot slutten av 1960-tallet og fram til punk rocken var en selvstendig sjanger rundt midten på 70-tallet.

Protopunk er et begrep som ble innført i ettertid, noe som gjør at ingen av bandene som opererte innen denne sjangeren ble kalt for protopunkband mens de spilte. Det var heller ingen musikalsk enhet blant dem man nå omtaler som protopunkband.

Det som kjennetegnet protopunkbandene, var at de hadde en provokativ holdning som ikke passet inn i hovedkulturen, men heller ikke i motkulturen på denne tiden. Tematisk bevegde de seg ofte i tabuområder, og de var klar over, og spilte på, rollen som utenfor de etablerte normene.

Musikalsk var bandene preget av å være «nedstrippet», selv om de ikke alltid hadde den agresiviteten man kjenner fra senere punk.

Viktige protopunkartister[rediger | rediger kilde]

Velvet Underground blir ofte regnet som det første protopunkbandet. Andre viktige band var MC5, The Stooges og New York Dolls og Television. Viktige soloartister var blant annet Patti Smith og Richard Hell.

New York Dolls under en konsert i 2006.