Marc Bolan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marc Bolan
Marc Bolan In Concert 1973.jpg
Født30. september 1947
Stoke Newington
Død16. september 1977 (29 år)
Barnes
Gravlagt Golders Green Crematorium
Beskjeftigelse Gitarist, sanger-låtskriver, sanger, rockemusiker, modell
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av T. Rex
Musikalsk karriere
Sjangerrock
Instrumentgitar, vokal
Stemmetypetenor
Aktive år1957
PlateselskapEMI
Nettstedhttp://www.marc-bolan.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Marc Feld, bedre kjent som Marc Bolan (født 30. september 1947 i Hackney, London, død 16. september 1977 i Barnes, Greater London) var sanger og låtskriver i bandet T. Rex fra 1967 frem til han omkom i en trafikkulykke. Han regnes som opphavsmannen bak glamrocken.

Bolan platedebuterte på midten av 60-tallet med gruppen John´s Children, og dannet i 1967 duoen Tyrannosaurus Rex som ble populære i undergroundkretser. Under dette navnet spilte bandet inn fire album med lett psykedelisk folkrock. I 1970 ble duoens navn forkortet til T. Rex, og Bolan begynte å spille elektrifisert rock med røtter i 50-tallet. Som forgrunnsfigur i T. Rex ble Bolan et stort tenåringsidol, først og fremst i England med hitsingler som «Hot love», «Get It On», «Telegram Sam», «Metal Guru», «Solid gold easy action», «Children of the Revolution» og «20th Century Boy». Blant albumene ruver i første rekke Electric Warrior (1971). Alle albumene ble produsert av Tony Visconti.

Stjerneglansen begynte å falme på midten av 1970-årene. I sin levetid ble Bolan avfeid som musikalsk lettvekter og tenåringsidol, men i dag er han blitt kultfigur og inspirasjonskilde for mange rockemusikere.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikerstubbDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.