Fjellkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fjellkatt
Fjellkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leopardus jacobita
Cornalia, 1865
Felis jacobita,
Oreailurus jacobita
Norsk(e) navn: fjellkatt, andeskatt
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Slekt: Leopardus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: terrestrisk, høyfjell over tregrensen
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for fjellkatt
Andesfjellene (Peru, Bolivia, Chile og Argentina)

Fjellkatt eller andeskatt (Leopardus jacobita) er et lite kattedyr i gruppen med amerikanske flekkede småkatter som er endemisk for Andesfjellene.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Fjellkatt
(Leopardus jacobita)

Fjellkatt er på størrelse med en gjennomsnittlig huskatt, og som hos denne (og de fleste kattedyr) blir gjerne hannen noe større enn hunnen. Den tykke pelsen og den lange halen, som gjerne utgjør cirka 2⁄3 av kroppslengden, gjør imidlertid sitt til at fjellkatten framstår som større enn tamkatten. Fjellkatten har sølvgrå pels med brune eller brun-oransje flekker. Undersiden er blek grå. Den lange halen og lemmene har ringlet mønster (halen har 6–9 ringer). Den tykke pelsen gjør arten godt egnet til å tåle det kalde været som forekommer i leveområdet. Hodet er relativt lite og nesebrusken nærmest sort. Labbene er runde og forholdsvis store i forhold til størrelsen.

Kroppslengden er omkring 57–64 cm og skulderhøyden cirka 36 cm. Halen måler 41–48 cm. Vekten ligger på cirka 5,5 kg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fjellkatten er meget sjelden og lever kun i Andesfjellene (Peru, Bolivia, Chile og Argentina), der den lever langt over tregrensen og kun der den har tilgang på vann. Lenge trodde man at den bare fantes i høyder over 3500 moh., men en nyere observasjon har konstatert at den helt sør i Andesfjellene kan opptre ned mot 1800 moh.[2] Mest typisk er den imidlertid i høyder over 4000 moh.[1]

Totalbestanden teller trolig færre enn 2500 voksne dyr[1] og ingen enkelt populasjoner teller over 250 voksne dyr.[1] Bestanden har en negativ utvikling, som følge av tap av habitat og mindre tilgang på byttedyr. Spredningen av dette kattedyret settes i nær sammenheng med distribusjonen av korthalechinchilla (Chinchilla chinchilla) og fjellviscacher (Lagidium spp.), som regnes som artens viktigste byttedyr.[1]

Atferd[rediger | rediger kilde]

Fjellkatten er solitær og livnærer seg i hovedsak av fjellviscacia (Lagidium viscacia). Den må konkurrere om byttedyrene med pampaskatten, som er en jevnstor katt som holder til i store deler av fjellkattens utbredelsesområde. Disse kattene er dessuten ganske så like, slik at det er lett å ta feil av dem. Pampaskatten har imidlertid kortere hale i forhold til kroppen og alltid 9 mørke ringer på den. Ringene er dessuten mye smalere (cirka 20 mm mot fjellkattens 60 mm). Fjellkatten har dessuten mer markerte øyestriper, mens pampaskatten skiller seg ut med lys nesebrusk.

Lite er kjent om artens reproduktive atferd, men hunnen føder typisk 1–2 unger på vårparten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Acosta, G., Cossios, D., Lucherini, M. & Villalba, L. 2008. Leopardus jacobita. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. Besøkt 2013-08-18
  2. ^ Sorli, L. E., Martinez, F. D., Lardelli, U. and Brandi, S. 2006. Andean cat in Mendoza, Argentina – Further south and at lowest elevation ever recorded. Cat News 44: 24.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Leopardus jacobitus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Leopardus jacobitus – detaljert artsinformasjon


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.