Fjellkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjellkatt
Fjellkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leopardus jacobita
Cornalia, 1865
Leopardus jacobitus,
Felis jacobita,
Oreailurus jacobita
Norsk(e) navn: fjellkatt, andeskatt
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Slekt: Leopardus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: terrestrisk, høyfjell over tregrensen
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for fjellkatt
Andesfjellene (Peru, Bolivia, Chile og Argentina)

Fjellkatt eller andeskatt (Leopardus jacobita) er et lite kattedyr i gruppen med amerikanske flekkede småkatter som er stedegen for Andesfjellene. Arten har, i likhet med de andre artene i ozelotlinjen, kun 18 kromosompar.[2] Det vanligste blant katter er 19 kromosompar.[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Fjellkatt
(Leopardus jacobita)

Fjellkatt er på størrelse med en gjennomsnittlig huskatt, og som hos denne (og de fleste kattedyr) blir gjerne hannen noe større enn hunnen. Den tykke pelsen og den lange halen, som gjerne utgjør cirka 2⁄3 av kroppslengden, gjør imidlertid sitt til at fjellkatten framstår som større enn tamkatten. Fjellkatten har sølvgrå pels med brune eller brun-oransje flekker. Undersiden er blek grå. Den lange halen og lemmene har ringlet mønster (halen har 6–9 ringer). Den tykke pelsen gjør arten godt egnet til å tåle det kalde været som forekommer i leveområdet. Hodet er relativt lite og nesebrusken nærmest sort. Labbene er runde og forholdsvis store i forhold til størrelsen.

Kroppslengden hos voksne individer er omkring 74–85 og skulderhøyden cirka 36 cm. Halen måler cirka 41–48 cm.[3] Vekten er usikker, da den varierer mellom kildene, men den ligger trolig på cirka 4–5,5 kg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fjellkatten er meget sjelden og lever kun i tilknytning til Andesfjellene (Peru, Bolivia, Chile og Argentina), der den typisk lever langt over tregrensen og kun der den har tilgang på vann. Lenge trodde man at den bare fantes i høyder over 3 500 moh., men nyere observasjoner har konstatert at den sør i Andesfjellene kan opptre i elevasjoner ned mot 1 800 moh.[4] Mest typisk er den imidlertid i høyder over 4 000 moh.[1] Likeledes har det blitt konstatert at arten lever lenger sør enn tidligere antatt, trolig også i elevasjoner under 1 800 moh.

Totalbestanden teller trolig færre enn 2 500 voksne dyr[1] og ingen enkelt populasjoner teller over 250 voksne dyr.[1] Bestanden har en negativ utvikling, som følge av tap av habitat og mindre tilgang på byttedyr. Spredningen av dette kattedyret settes i nær sammenheng med distribusjonen av korthalechinchilla (Chinchilla chinchilla) og fjellviscacher (Lagidium spp.), som regnes som artens viktigste byttedyr.[1]

Atferd[rediger | rediger kilde]

Fjellkatten er solitær og livnærer seg i hovedsak av fjellviscacia (Lagidium viscacia). Den må konkurrere om byttedyrene med pampaskatten, som er en jevnstor katt som holder til i store deler av fjellkattens utbredelsesområde. Disse kattene er dessuten ganske så like, slik at det er lett å ta feil av dem. Pampaskatten har imidlertid kortere hale i forhold til kroppen og alltid 9 mørke ringer på den. Ringene er dessuten mye smalere (cirka 20 mm mot fjellkattens 60 mm). Fjellkatten har dessuten mer markerte øyestriper, mens pampaskatten skiller seg ut med lys nesebrusk.

Lite er kjent om artens reproduktive atferd, men hunnen føder typisk 1–2 unger på vårparten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.