Kodkodkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kodkodkatt
Kodkodkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leopardus guigna
Molina, 1782
Oncifelis guigna
Norsk(e) navn: kodkodkatt, kodkod
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Slekt: Leopardus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: terrestrisk, fjell
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for kodkodkatt
Chile og Argentina

Kodkodkatt eller kodkod (Leopardus guigna) er et lite kattedyr i gruppen med amerikanske flekkede småkatter. Den er faktisk det minste kattedyret i hele Amerika. Arten har, i likhet med de andre artene i ozelotlinjen, kun 18 kromosompar.[2] Det vanligste blant katter er 19 kromosompar.[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Kodkodkatten blir omkring 2–2,5 kg tung og pelsen har en brun-gul til brun-oransje grunnfarge med sorte prikker. Undersiden er blek. Sorte individer (melanisme) er heller ikke uvanlig.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kodkodkatten har begrenset utbredelse og arten er ikke særlig tallrik. Den finnes i de sørlige Andesfjellene, i det sørlige og sentrale Chile og i svært begrenset omfang i tilstøtende områder i Argentina. I juli 2022 ble en svart Kodkod, en svært sjelden katt fra Patagonia, fanget på kamera for første gang.[3]

Atferd[rediger | rediger kilde]

Kodkodkatten er solitær og døgnaktiv, men den sky arten våger seg bare ut i åpent lende i ly av mørket. Om dagen hviler den i ly av den tette vegetasjonen. Katten er en ypperlig klatrer som lett forserer trær med en stamme som måler en meter i diameter eller mer. Kodkoden jakter på smågnagere, fugler og reptiler. Hannenes territorium varierer fra 1,1 til 2,5 km², mens hunnenes gjerne er omkring 0,5–0,7 km².

Hunnen går drektig i 72–78 dager og føder typisk 3 unger. Levetiden er omkring 11 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.