Ånd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ånd er et mangetydig begrep som er blitt brukt i filosofi og religion. Ordet kan brukes synonymt med sjel, spøkelse eller bevissthet. I religiøs sammenheng brukes ordet om ikke-materielle skapninger som kan være gode eller onde. I kristendommen oppfattes engler som åndsmakter og Den hellige ånd som guds virksomme kraft.

Ordet ånd betyr opprinnelig «pust». Ånd kalles på gresk pneuma, nous, på latin spiritus, mens, animus eller anima, på hebraisk ruach, på arabisk ruh, på engelsk mind («sinn») eller spirit, fransk esprit og tysk Geist.

Skapende virksomhet, også kalt kreativitet, er den ikke materielle basis for både materielle og ikke-materielle produkter. Åndsverkloven regulerer eierskap til slike produkter. Ånd representerer her inspirasjonen og verk representerer resultatet.

Kristendommen[rediger | rediger kilde]

Bibelen nevner ånder mange ganger, hovedsakelig i Det nye testamentet hvor Jesus driver ut onde ånder. Den hellige ånd er en del av den hellige treenighet (Faderen, Sønnen og Den hellige ånd) og er som en slags stedfortreder for Jesus Kristus. Religionen lærer at når man blir frelst og bestemmer at man vil ha Jesus i ens hjerte, strømmer Den hellige ånd inn i en og gjør en sterk i troen. Særlig Pinsevennene legger mye vekt på Den hellige ånds kraft og mener at det er viktig å bruke de gavene man kan få fra Ånden (tungetale, profetier osv.).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]