Margaykatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Margaykatt
Margaykatt Foto: Malene Thyssen
Margaykatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leopardus wiedii
Schinz, 1821
Felis wiedii
Norsk(e) navn: margaykatt, treozelot
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Slekt: Leopardus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: terrestrisk og trelevende, regnskog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for margaykatt
Mellom- og Sør-Amerika

Margaykatt eller treozelot (Leopardus wiedii) er et lite kattedyr som holder til i Mellom- og Sør-Amerika. Arten har, i likhet med de andre artene i ozelotlinjen, kun 18 kromosompar.[2] Det vanligste blant katter er 19 kromosompar.[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Margaykatten ligner på en liten ozelot og kalles derfor også treozelot, siden den trives best oppe i greinverket. Den er på størrelse med en vanlig tamkatt, men bena er lengre og kroppen slankere. Den veier typisk omkring 3,3 kg.[1] Pelsen er gullaktig og har sorte flekker og markeringsstriper. Kroppen er svært smidig, labbene brede og halen ekstra lang.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Margaykatten er utbredt fra tropiske strøk i det sørlige Mexico og sørover gjennom Mellom-Amerika og Sør-Amerika til det sørlige Brasil og Paraguay, samt marginalt i Uruguay og det nordlige Argentina. Den er mest vanlig i elevasjoner på mellom 0 og 1500 moh, selv om den har blitt registrert i høyder på opp mott 3000 moh.[1]

Habitat[rediger | rediger kilde]

Margaykatten har sterke assosiasjoner til tropisk og subtropisk regnskog. Den ser i større grad enn andre katter ut til å være tilpasset et liv oppe i greinverket.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Margaykatten har usedvanlig gode klatreegenskaper og er ett av to kattedyr som kan klatre ned en trestamme med hodet først. Dette skyldes at ankelleddet på bakføttene kan roteres 180 grader (90 grader i hver retning), slik at klørne kan benyttes som gripeklør i barken. Den andre er treleopard (Neofelis nebulosa), som bare finnes i Asia. Margaykatten tilbringer mesteparten av tiden oppe i trærne, der den hopper fra grein til grein i trekronene, på jakt etter byttedyr.

Arten lever solitært og kommer bare sammen i paringstiden. Det er mødrene som tar seg av ungene. De får som oftest bare en unge, selv om inntil tre kan sies å være normalt. Ungene fødes i et rede, ofte gjort i et hult tre, der de holder seg til de blir cirka fem uker gamle og er klare til å bli med moren på jakt.

Ernæring[rediger | rediger kilde]

Margaykatten er et rovdyr som fanger og spiser små pattedyr, fugler, egg og reptiler med mer. Typiske byttedyr veier gjerne omkring 1 kg.[1]

Status[rediger | rediger kilde]

Margaykatten står oppført på IUCNs rødliste.[1] Tap av habitat på grunn av avskoging utgjør den største trusselen, men denne katten jaktes også på grunn av pelsen. Til tross for at den er fredet jaktes det fortsatt på den ulovlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]