Margaykatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Margaykatt
Margaykatt Foto: Malene Thyssen
Margaykatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leopardus wiedii
Schinz, 1821
Felis wiedii
Norsk(e) navn: margaykatt, treozelot
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Slekt: Leopardus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: terrestrisk og arboreal, regnskog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for margaykatt
Mellom- og Sør-Amerika

Margaykatt eller treozelot (Leopardus wiedii) er et lite kattedyr som holder til i Mellom- og Sør-Amerika.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Margaykatten ligner på en liten ozelot og kalles derfor også treozelot, siden den trives best oppe i greinverket. Den er på størrelse med en vanlig tamkatt, men bena er lengre og kroppen slankere. Den veier typisk omkring 3,3 kg.[1] Pelsen er gullaktig og har sorte flekker og markeringsstriper. Kroppen er svært smidig, labbene brede og halen ekstra lang.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Margaykatten er utbredt fra tropiske strøk i det sørlige Mexico og sørover gjennom Mellom-Amerika og Sør-Amerika til det sørlige Brasil og Paraguay, samt marginalt i Uruguay og det nordlige Argentina. Den er mest vanlig i elevasjoner på mellom 0 og 1500 moh, selv om den har blitt registrert i høyder på opp mott 3000 moh.[1]

Habitat[rediger | rediger kilde]

Margaykatten har sterke assosiasjoner til tropisk og subtropisk regnskog. Den ser i større grad enn andre katter ut til å være tilpasset et liv oppe i greinverket.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Margaykatten har usedvanlig gode klatreegenskaper og er en av to kattedyr som kan klatre ned en trestamme med hodet først. Den andre er treleopard (Neofelis nebulosa), som bare finnes i Asia.

Margaykatten lever solitært og kommer bare sammen i paringstiden. Det er mødrene som tar seg av ungene. De får som oftest bare en unge. Ungen blir født i et rede, ofte i et hult tre, der den holder seg til den er fem uker gammel og den er klar til å bli med moren ut på jakt.

Ernæring[rediger | rediger kilde]

Margaykatten er et rovdyr som fanger og spiser små pattedyr, fugler, egg og reptiler med mer. Typiske byttedyr veier gjerne omkring 1 kg.[1]

Status[rediger | rediger kilde]

Margaykatten står oppført på IUCNs rødliste.[1] Tap av habitat på grunn av avskoging utgjør den største trusselen, men denne katten jaktes også på grunn av pelsen. Til tross for at den er fredet jaktes det fortsatt på den ulovlig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Payan, E., Eizirik, E., de Oliveira, T., Leite-Pitman, R., Kelly, M. & Valderrama, C. 2008. Leopardus wiedii. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. Besøkt 2013-08-13

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Leopardus wiedii – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Leopardus wiedii – detaljert artsinformasjon