Species Survival Commission

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Species Survival Commission (SSC) er én av seks fagkommisjoner i Verdens naturvernunion (IUCN), hvis hensikt er å kartlegge jordas tilstand innen sitt felt og å forsyne medlemmene med kunnskap og gir råd om miljøspørsmål. SSC består som et vitenskapelig nettverk av mer enn 10 000 frivillige fageksperter, fordelt i mer enn 140 spesialistgrupper, som gir råd om tekniske sider ved bevaring av biologisk mangfold. Kommisjonen fører tilsyn med all verdens arters tilstand og trusler, herunder også oppføringer på IUCNs rødliste. SSCs spesialistgrupper jobber med bestemte grupper eller arter.[1]

Et eksempel på en slik gruppe er IUCN/SSC Cat Specialist Group, som har ansvaret for de cirka 40 artene i kattefamilien (Felidae). Tilsvarende grupper eksisterer for andre grupper, innen kategoriene amfibier, reptiler, fugler, pattedyr, fisker, sopper, virvelløse dyr, planter og ulike disiplinærgrupper. De fleste spesialistgruppene har egne nettsider, som for eksempel nettsidene til IUCN/SSC Cat Specialist Group.

Nye vurderinger for oppføring på rødlista skjer i henhold til kategoriene og kriteriene i gjeldende versjon. Det gjelder også oppdateringer av vurderinger gjort i henhold til tidligere versjoner av lista.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IUCN (2018) SSC Groups. IUCN, besøkt 2018-07-09

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]