Nordlig tigerkatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordlig tigerkatt
Nordlig tigerkatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leopardus tigrinus
Schreber, 1775
Norsk(e) navn: tigerkatt, oncilla
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Kattedyr
Slekt: Leopardus
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: terrestrisk, regnskog
Utbredelse: Mellom- og Sør-Amerika

Nordlig tigerkatt (Leopardus tigrinus) er et lite kattedyr i gruppen med amerikanske flekkede småkatter. To underart har vært kjent, men nylig ble arten separert i to arter, kalt nordlig tigerkatt (L. tigrinus) og sørlig tigerkatt (L. guttulus). Sistnevnte inkluderer den tidligere populasjonen av tigerkatt i Costa Rica og det sentrale og sørlige Brasil. Denne populasjonen har levd separat fra den nordlige i omkring 3,7 millioner år. Arten har, i likhet med de andre artene i ozelotlinjen, kun 18 kromosompar.[2] Det vanligste blant katter er 19 kromosompar.[2]

Det er også en viss mulighet for at den sentralamerikanske underarten, L. t. oncilla, kan være en egen art, men dette er fortsatt ikke avklart.[3]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Nordlig tigerkatt blir omkring 2,4 kg tung[1] og har gul-beige grunnfarge med relativt store sorte prikker og tydelige markeringer. Den framstår som slank og langbent med et relativt lite hode og store, mørke øyne. Labbene er kraftige og halen lang. Ørene er relativt små.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Nordlig tigerkatt er utbredd fra Costa Rica og Panama i Mellom-Amerika og sør til det sentrale Brasil i Sør-Amerika. Den sørlige utbredelsen er imidlertid lite kjent i øyeblikket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.