Kattelignende rovpattedyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kattelignende rovpattedyr
Tiger (tilhører slekten brølekatter)
Tiger (tilhører slekten brølekatter)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Feliformia
Kretzoi, 1945
Feloidea
Norsk(e) navn: kattelignende rovpattedyr,[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Antall arter: 120
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis og Australia
Delgrupper:

Kattelignende rovpattedyr (Feliformia) er en av to underordener med rovpattedyr (Carnivora), ved siden av hundelignende rovpattedyr (Caniformia). Gruppen deles videre inn i elleve familiegrupper, hvorav sju eksisterende og fire er utdødde. Alle arter lever primært terrestrisk.

Gruppen oppsto da de tidlige rovpattedyrene for omkring 42 millioner år siden begynte å dele seg i to distinkte grener: Feliformia og Caniformia. Artene som dannet grunnlag for de kattelignende rovpattedyrene var typisk skogsdyr som smygjaktet på byttet, mens artene som dannet grunnlag for de hundelignende rovpattedyrene var mer mobile og typisk opportunistiske i levesettet.

Kattelignende rovpattedyr er ofte svært hurtige og jakter typisk byttedyr med en kombinasjon av usynlighet og lynangrep, ofte kalt smygjakt. Alle artene i denne gruppen mangler stamina, kanskje med et visst unntak for hyener (Hyaenidae).

Systematikk og evolusjonært slektskap[rediger | rediger kilde]

Det er flere grupper som stikker seg ut som naturlige familier blant de katteliknende rovdyrene. Kattedyr og hyener er to kjente eksempler. De mer generelle primitive formene er gjerne samlet halvkatter, men dette er en parafyletisk gruppe som de mer spesialiserte familiene stammer fra. I nyere systematikk er mange av halvkattene samlet i snikekattfamilien, som er halvkattene i snever forstand. De øvrige halvkattene har enten fått egne familier (slik som mungoer), eller er foreløpig uten familie.

Det faktiske slaktskapsforholdet til de katteliknende rovdyrene er fortsatt under kartlegging. Under vises et stamtre etter Wesley-Hunt og Flynn[2], 2005.

   Feliformia   

Nimravidae† (falske sabeltannkatter) Hoplophoneus.jpg
StenoplesictidaePercrocutidaeDinocrocuta gigantea.jpg
Nandiniidae (afrikansk palmeruller) Nandinia binotata, Manchester Museum.jpg

Prionodontidae (linsanger)
BarbourofelidaeEusmilus285wide.jpgFelidae (katter) Amur or Siberian tiger (Panthera tigris altaica), Tierpark Hagenbeck, Hamburg, Germany - 20070514.jpg


Viverridae (snikekatter) AfricanCivet.jpg
Hyaenidae (hyener) Crocuta crocuta.jpg
Herpestidae (manguster) Mongoose.jpgEupleridae (gassiske snikekatter) Fossa.jpg
Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.