Kattelignende rovpattedyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kattelignende rovpattedyr
Tiger tilhører slekten brølekatter
Nomenklatur
Feliformia
Kretzoi, 1945
Synonymi
Feloidea
Populærnavn
kattelignende rovpattedyr,[1]
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenRovpattedyr
Økologi
Antall arter: 120
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler unntatt Antarktis og Australia
Inndelt i

Kattelignende rovpattedyr (Feliformia) er en av to underordener med rovpattedyr (Carnivora), ved siden av hundelignende rovpattedyr (Caniformia). Gruppen deles videre inn i elleve familiegrupper, hvorav sju eksisterende og fire er utdødde. Alle arter lever primært terrestrisk.

Gruppen oppsto da de tidlige rovpattedyrene for omkring 42 millioner år siden begynte å dele seg i to distinkte grener: Feliformia og Caniformia. Artene som dannet grunnlag for de kattelignende rovpattedyrene var typisk skogsdyr som smygjaktet på byttet, mens artene som dannet grunnlag for de hundelignende rovpattedyrene var mer mobile og typisk opportunistiske i levesettet.

Kattelignende rovpattedyr er ofte svært hurtige og jakter typisk byttedyr med en kombinasjon av usynlighet og lynangrep, ofte kalt smygjakt. Alle artene i denne gruppen mangler stamina, kanskje med et visst unntak for hyener (Hyaenidae).

Systematikk og evolusjonært slektskap[rediger | rediger kilde]

Det er flere grupper som stikker seg ut som naturlige familier blant de katteliknende rovdyrene. Kattedyr og hyener er to kjente eksempler. De mer generelle primitive formene er gjerne samlet halvkatter, men dette er en parafyletisk gruppe som de mer spesialiserte familiene stammer fra. I nyere systematikk er mange av halvkattene samlet i snikekattfamilien, som er halvkattene i snever forstand. De øvrige halvkattene har enten fått egne familier (slik som mungoer), eller er foreløpig uten familie.

Det faktiske slaktskapsforholdet til de katteliknende rovdyrene er fortsatt under kartlegging. Under vises et stamtre etter Wesley-Hunt og Flynn[2], 2005.

   Feliformia   

Nimravidae† (falske sabeltannkatter)
StenoplesictidaePercrocutidae
Nandiniidae (afrikansk palmeruller)

Prionodontidae (linsanger)
BarbourofelidaeFelidae (katter)


Viverridae (snikekatter)
Hyaenidae (hyener)
Herpestidae (manguster)Eupleridae (gassiske snikekatter)
Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]