Færøysk hvalfangst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grindadráp i Vestmanna, 17. juni 1854
Hvalfangst på Suðuroy i august 2012
Blásturkrókur eller Blásturongul er et nyt grinderedskab, som er tilladt.

Færøysk hvalfangst (færøysk: grindadráp, IPA: [ˈgɹɪndaˌdrɔap]) omfatter hovedsakelig fangst av grindhval (Globicephala melaena) i de indre farvannene av Færøyene. Den har lange, historiske og matkulturelle tradisjoner, og kan med statistikk dateres tilbake til 1584.

Regulering[rediger | rediger kilde]

Hvalfangsten nevnes i den gamle loven Fårebrevet (færøysk: Seyðabrævið) fra 1298, som var en del av Gulatingsloven. Fangsten er strengt lovregulert og overvåkes alltid av den lokale sysselmannen, tilsvarende en lensmann. Rundt 950 grindhvaler blir fanget årlig, hovedsakelig i sommermånedene. Fangsten er ikke-kommersiell og organisert av de enkelte bygdene. Før kunne alle delta, men det er hovedsakelig menn som deltar i jakten og drapet. Fra 2015 skal de som deltar først ha gjennomgått et kurs, ifølge Grindeloven fra 2013. Hele fangsten blir fordelt likt mellom alle i soknets manntall i etterkant. Sysselmannen bestemmer om fangsten skal fordeles i én eller flere bygder.

Metode[rediger | rediger kilde]

Fangstmennene omringer grindhvalene med en stor halvsirkel av båter, og driver så hvalene inn i en bukt eller en fjord, som er godkjent som «hvalvåg». Når de kommer nært nok land og er strandet, blir hvalene fanget og slaktet av fangstmenn på land som bruker nye redskaper, da de gamle nå er forbudt. Den spisse sóknarongul (grindekrog) er forbudt, nå brukes i stedet en krok med rund spiss, som settes fast i hvalens blåsehull, så mennene bedre kan trekke hvalen opp på stranden og få bedre styr på den, da den avlives med en «mønustingari», som er en slags kniv eller spyd, som stikkes ned i hvalen en håndsbredde bak blåsehullet. På den måten kuttes ryggmargen og hvalen dør øyeblikkelig. Hvalene skal ikke avlives fra båtene, kun fra land.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Internasjonale dyrevernaktivister kritiserer fangsten, og beskriver den som kaldblodig og unødvendig.[1] Deltakerne på sin side hevder at de utenlandske journalistene som rapporterer fra fangsten ikke har nok kunnskap om fangstmetodene og dens økonomiske betydning.[2]

Sea Shepherd har flere ganger ført kampanjer mot færøysk grindedrap. I juni 2014 ankom de i stort tall til Færøyene med både båter og biler. Der holdt de vakt ved alle fjorder som er godkjent til grindedrap av færøyske myndigheter. De kalte aksjonen for GrindStop 2014. De sa at de aktivt ville forhindre at en eneste grindehval ble drept på Færøyene sommeren 2014. Det skapte stor debatt på Færøyene. Det ble kun ett grindedrap mens Sea Shepherd oppholdt seg på Færøyene, det skjedde den 30. august i Sandur, hvor 35 hvaler ble slaktet, etter at politiet og det danske søværn hadde arrestert personene fra Sea Shepherd, som hadde vadet ut i havet for å jage hvalene ut igjen.

Etter at Sea Shepherd hadde reist fra Færøyene oktober 2014, ble grindeloven debetert mye. Minister for fiskerisaker, Jacob Vestergaard, mente at folk som forstyrrede grindedrab fik alt for mild straf. Han la en ny grindelov for Lagtinget, som vedtok ændringene og endda indførte endnu højere bøder på op til 25.000 danske kroner.

I juni 2015 kom Sea Shepherd tilbake til Færøyene, og denne gangen lykkedes det for dem at få mye omtale i medier fra hele verden, etter at to grindedrab hadde vært den 23. juli 2015, i Bøur og i Tórshavn.[3][4][5][6][7] Sea Shepherd bad folk om at sende emails til alle folketingsmedlemmer i Danmark, for at få dem til at stoppe hvalfangsten på Færøyene. I slutningen av juli 2015 mottok alle folketingsmedlemmer flere tusind emails om dagen fra motstandere av hvalfangst, de mottok tilsammen mere enn en halv million emails mere enn normalt om dagen.[8]

Fem personer fra Sea Shepherd ble arrestert og den 7. august ble de dømt skyldige i brud på grindeloven og fik bøder på mellom 5.000 og 35.000 kroner. Alle fem nektede at betale bøderne og forlangte at komme i fængsel i stedet. Organisationen Sea Shepherd Global ble også dømt skyldig i brud på grindeloven og fik en bøde på 75.000 kroner.[9]

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Hvalfangst har vært vanlig veldig lenge. Det er kjent at det ble praktisert på Island, Hebridene, Shetland og Orknøyene. Arkeologiske funn fra den tidlige, norrøne bosettingen på Færøyene for ca. 1200 år siden, i form av beinrester fra hval funnet i husrester i Gøta, indikerer at grindhvaler har hatt en sentral rolle i færøyingenes hverdagsliv.

Kjøttet og spekket fra hvalen har vært en viktig matkilde for øyboerne. Spesielt spekket har vært høyt verdsatt, både som mat og for å kokes til olje, som ble brukt til tennvæske og til andre formål. Deler av skinnet ble også brukt til tau og fiskegarn, mens mageinnholdet har vært fiskeagn. Lovregulering rundt hvalfangsten har eksistert siden middelalderen. Det er funnet henvisninger til den i tidlige, norske lovdokumenter. Det eldste lovdokumentet som spesielt omtaler Færøyene, det såkalte Fårebrevet fra 1298, nevner reglene for fordelingen av både strandede og fangede hvaler.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Why do whales and dolphins strand?». WDCS. Besøkt 24. september 2009. 
  2. ^ Chrismar, Nicole (28. juli 2006). «Dolphins Hunted for Sport and Fertilizer». ABC News. Besøkt 24. september 2009. 
  3. ^ jn.fo - Tíðindaskriv frá løgregluni - grind í Havn (Nyhedsbrev fra politiet - grindeflok i Tórshavn)
  4. ^ bt.dk - Grindedrab vækker international vrede mod Danmark - Skrevet af Rikke Gjøl Mansø den 24. juli 2015
  5. ^ aftonbladet.se - Starka reaktioner efter film på valjakt
  6. ^ vg.no - Video av hvalfangst på Færøyene skaper sterke reaksjoner
  7. ^ theguardian.com - Protesters film slaughter of hundreds of whales in the Faroe Islands
  8. ^ jyllands-posten.dk - Millioner af protestmails presser Folketingets it-systemer
  9. ^ in.fo - Risastór bót til Sea Shepherd
  10. ^ Olsen, Jústines. «Killing Methods and Equipment in the Faroese Pilot Whale Hunt». Engelsk oversettelse av dansk foredrag i NuukGrønland i februar 1999.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]