Seler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For lese om bukseseler, se det eller sele
Seler
Steinkobbe (hårseler)
Steinkobbe (hårseler)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pinnipedia
Illiger, 1811
Norsk(e) navn: seler, seldyr, pinnipedier
Hører til: bjørnelignende rovpattedyr,
hundelignende rovpattedyr
rovpattedyr
Antall arter: 34
Habitat: marint/terrestrisk
Utbredelse: alle verdenshavene, kyststripen og ved iskanten i polarisen
Delgrupper:
Pinnipedier er kortlemmede vannlevende rovpattedyr

Seler (Pinnipedia) er kortlemmede land- og vannbaserte rovpattedyr som også kalles seldyr og pinnipedier. Denne gruppen med sjøpattedyr er en delgruppe av hundelignende rovpattedyr. Det finnes tre nålevende familiegrupper (hårsel, øresel og hvalross), med tilsammen 18 slekter og 34 arter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Seler er kortlemmede sjøpattedyr og klassifiseres som rovpattedyr. De har en strømlinjeformet lang kropp og frambein som har blitt omdannet til såkalte luffer (svømmeføtter). Selene lever i nær tilknytning til havet, enten på iskanten eller langs kysten. De livnærer seg utelukkende av sjømat, f.eks. fisk, storkreps og muslinger som de finner i havet og på havbunnen. De føder ungene på land eller på isen.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Tidligere ble selene klassifisert som en egen «orden» av pattedyr. I dag vet man at selene er en delgruppe av de hundelignende rovpattedyrene, og altså relativt nært beslektet med bjørner, hunder, mårdyr med flere. Pinnipedia er sannsynligvis søstergruppen til de mårlignende rovpattedyra. En annen mulighet, som ennå ikke helt utelukkes, er at bjørnene er selenes nærmeste nålevende slektninger.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Forskere har antydet at den basale linja med pinnipedier delte seg mellom Phocidae og Otarioidea (Otariidae og Odobenidae) for cirka 33 millioner år siden,[1] noe som utdaterer det eldste fossile beviset man har for seler (28 millioner år) med cirka 5 millioner år.[1] Dette beviset stammer fra et funn nær Charleston, South Carolina, USA.[1]

Fylogenien under viser gruppens nærmeste slektninger og er i henhold til Wesley-Hunt og Flynn (2005)-[2] Den viser dessuten at øreseler (Otariidae) og hvalross (Odobenidae) er søstergrupper.

   Arctoidea   
   

HemicyonidaeUrsidae
Pinnipedia

Enaliarctidae   

Phocidae   

OtariidaeOdobenidae

   Musteloidea   
   

Ailuridae   

Mephitidae   

ProcyonidaeMustelidae
Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Pinnipedia – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Pinnipedia – detaljert artsinformasjon