Lokum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lokum dyppet i kokos

Lokum, også kjent som Turkish Delight, er en kjent familie av tyrkiske konfeksjoner som er basert på gele eller stivelse, sukker, ulike typer fruktsaft og ulike typer nøtter. De er ofte terningformede og selges i småpakker. Konsistensen er bløt og geleaktig.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Forskjellige typer lokum

Lokum har vært produsert lenge i Tyrkia, men lokum slik vi kjenner det idag ble oppfunnet av Bekir Efendi i Istanbul i 1776.[2]

Etmyologi[rediger | rediger kilde]

Turkish delight

De tyrkiske ordene lokma og lokum stammer fra arabiske ordene wluqma(t), som betyr liten bit og munnfull.[3] Lokum har spredt seg raskt til andre områder som var underlagt eller som tilgrenset til det osmanske riket, og har også fått andre lokale navn. I den engelsspråklige verden er den best kjent under navnet Turkish delight.

I populærkultur[rediger | rediger kilde]

TurkishDelightDisplay.jpg
  • En sang av Madonna fra 2008 viser til Turkish delight. I sangen «Candy Shop» fra albumet Hard Candy, synger Madonna «I've got Turkish delight baby and so much more...».
  • Haugesundsartisten Susanne Sundfør har en låt kalt Turkish Delight, hvis tekst inneholder referanser til C.S. Lewis' Krønikene om Narnia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.turkeytravelplanner.com/details/Food/TurkishDelight.html
  2. ^ Carol Helstosky, Food culture in the Mediterranean, 2011, xvi
  3. ^ Diran Kélékian, Dictionnaire Turc-Français (Ottoman Turkish), 1911