Drager i Harry Potter-bøkene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Drager i Harry Potter»)

Drager er blant de mest kjente fabeldyrene, og også i J.K. Rowlings bokserie om den unge trollmannen Harry Potter, dukker de opp.

Dragene i Harry Potter er klassifisert som beryktete trollmannsdrepere, og er umulige å temme. Dragehold ble forbudt i 1709, og import eller salg av drageegg vil medføre strenge straffer.

Hjerterøtter fra drage blir brukt i tryllestaver, og blod, skinn, lever og horn har sterke magiske egenskaper. Albus Humlesnurr har faktisk funnet 12 bruksområder for drageblod.

Dragearter i Harry Potter[rediger | rediger kilde]

Dragene i bøkene[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og De vises stein prøver Gygrid å oppfostre en norsk kamrygg, som han kaller Norbert.

I Harry Potter og IldbegeretHarry Potter og de andre tretrollmannsforkjemperne komme seg forbi hver sin drage i den første prøven.

Og i Harry Potter og dødstalismanene må Harry, Ronny, Hermine og Klotak liste seg forbi en illsint og halvblind drage som vokter Bellatrix' hvelv i flirgodt. Dette greier de, og senere flyr Harry, Ronny og Hermine på dragen, og unnslipper dødseterne. Denne drager er en Ukrainsk Jernbuk

Antipodisk opaløye[rediger | rediger kilde]

Antipodisk Opaløye
ArtDrage
Spesielle krefterKan fly, ildspruting
Introdusert ved navnFabeldyr og hvor de er å finne
Originalt navnAntipodean Opaleye

Antipodisk opaløye skiller seg fra andre drager ved at den holder til i daler, ikke på fjelltopper. Opaløyen er middels stor og kanskje den vakreste av samtlige drageraser. Den har perlemorsskimrende skjell og glitrende, mangefargede øyne uten pupiller (Dette er også grunnen til navnet.) Ildspruten er lys skarlagenrød. Opaløyen er etter dragemålestokken ikke særlig aggressiv, og dreper sjelden om den ikke er sulten. Foretrukken mat er sauer. Eggene er lysegrå, og uskyldige gomper har under tiden tatt dem for å være fossiler. Det opprinnelige habitatet til Antipodisk opaløye er New Zealand, men dragen har også blitt observert i Australia.

Kinesisk Ildkule[rediger | rediger kilde]

Kinesisk ildkule
ArtDrage
Spesielle krefterSprute ild, fly
Introdusert ved navnHarry Potter og Ildbegeret
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Ildbegeret
Originalt navnChinese Fireball

Kinesisk Ildkule er en dragetype beskrevet i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Den kinesiske ildkulen er den eneste orientalske dragearten. Skjellene er skarlagensrøde og glatte, den har veldig utstående øyne, og en krans av gylne pigger rundt snuten. Når Ildkulen blir sint, kommer det soppformede flammer ut av snuten dens. Ildkulen er aggressiv men mindre mot sin egen art enn de fleste drageraser, og kan iblant finne seg i å dele territorium med opptil to andre. Eggene er blodrøde med gullflekker og er høyt verdsatt i kinesisk trolldom. Kinesiske ildkuler spiser alle mulige pattedyr, men foretrekker griser og mennesker.

Viktor Krumm kjemper mot en kinesisk ildkule i den første prøven i tretrollmannsturneringen.

Norsk kamrygg[rediger | rediger kilde]

Norsk kamrygg
ArtDrage
Spesielle krefterSprute ild, fly
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnNorwegian Ridgeback

Norsk kamrygg er en dragetype beskrevet i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Den er en av to dragearter som Harry Potter har møtt på i løpet av sine år ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Boken Fabeldyr og hvor de er å finne inneholder flere fakta om denne arten, blant annet om den kam-lignende ryggen (jf. navnet), det at den spiser dyr som bor i vann, noe som er uvanlig for drager (sannsynligvis fordi ild og vann ikke går så godt sammen). I tillegg blir faktaopplysningen om at denne spesifikke arten utvikler sine ildsprutingsevner i alderen 1 til 3 måneder, noe som er tidligere enn noen annen drageart. Dragen Norbert er av arten norsk kamrygg.

Norbert[rediger | rediger kilde]

Norbert/Norberta
KjønnGygrid tror hannkjønn, egentlig hunnkjønn
ArtDrage (Norsk kamrygg)
EierRubeus Gygrid
Kalle Wiltersen
Spesielle krefterSprute ild, fly
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein/Harry Potter og dødstalismanene
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnNorbert/Norberta

Norbert er en drage i Harry Potter-serien, skrevet av J.K. Rowling. Den blir klekket ut av Gygrid, som gjør det i en kjele over bålet i hytta si. Egget får han av en person som har gjemt seg under en hette, i bytte mot at Gygrid gir ham opplysninger om Nussi. Det viser seg etter hvert at personen er professor Krengle, som opptrer på vegne av Voldemort. Siden Magidepartementet har klassifisert drageegg som gods man ikke kan handle med, er byttet ulovlig. Drager er dessuten ikke tillatt å ha som kjæledyr. Draco Malfang står utenfor hytta til Gygrid da han klekker egget med Norbert inni, og sier fra til Minerva McSnurp. Det hele fører til at Harry, Hermine og Draco må ha gjensitting i den forbudte skogen, og at Gygrid må kvitte seg med Norbert. Harry og Hermine smugler Norbert opp til astronomitårnet en natt, slik at venner av Kalle Wiltersen kan ta den med seg til Romania der den kan leve sammen med andre drager. Det blir senere oppdaget at Norbert er en jente og Kalle gir henne navnet Norberta.

Ungarsk hornsvans[rediger | rediger kilde]

Ungarsk hornsvans
ArtDrage
Spesielle krefterSprute ild, fly
Introdusert ved navnHarry Potter og Ildbegeret
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Ildbegeret
Originalt navnHungarian Horntail

Ungarsk hornsvans er en dragetype beskrevet i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Den er en av to dragearter som Harry Potter har møtt på i løpet av sine år ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Hornsvansen blir regnet som den farligste av alle dragearter. Hornsvansen ligner på norsk kamrygg, men er mer øgleaktig. Den har gule øyne, svarte skjell, og bronsefargede horn. Et av kjennetegnene er de bronsefargede piggene på halen. Hornsvansen kan sprute ild i opptil 15 meters rekkevidde. Eggene er sementfargede med sterkt skall. Ungene bruker halen til å slå seg ut av eggene. Hornsvansen spiser geiter, griser og sauer, men foretrekker mennesker.

Harry Potter kjemper mot Ungarsk hornsvans en i den første prøven i tretrollmannsturneringen.

(Vanlig) velskgrønn[rediger | rediger kilde]

(Vanlig) velskgrønn
ArtDrage
Spesielle krefterSprute ild, fly
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Ildbegeret
Originalt navn(Common) Welsh Green

Vanlig velskgrønn er en dragetype beskrevet i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling Den walisiske grønne dragen er en av to dragearter i Storbritannia. Den hekker i høye fjell, og i Wales er det opprettet et reservat for dem. Dette er en av de minst brysomme rasene, fordi den helst spiser sauer, og unngår mennesker. Velskgrønne drager har et melodisk brøl som er lett å kjenne igjen. Eggene er jordbrune med grønne flekker.

Fleur Delacour kjemper mot en walisisk grønn drage i den første prøven i tretrollmannsturneringen.