Thomas Hardy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Thomas Hardy
Thomas Hardy
Født 2. juni 1840
Dorset i England
Død 11. januar 1928
Dorset i England
Ektefelle Emma Lavinia Gifford
(1874–1912)
Florence Dugdale
(1914–1928)
Yrke Forfatter

Thomas Hardy (2. juni 1840 - 11. januar 1928) var en engelsk romanforfatter og poet. Han var en viktoriansk realist i tradisjonen til George Eliot, men var også både i sine romaner og poesi påvirket av romantikken, særlig av William Wordsworth.[1] Charles Dickens er en annen viktig innflytelse på ham.[2] Som Dickens var han meget kritisk til mye i viktoriatidens samfunn, men Hardy fokuserte mer på nedgangen i jordbrukssamfunnet.

Thomas Hardy ble født i Higher Bockhampton, en landsby i sognet Stinsford, øst for Dorchester i Dorset, England. Faren hans (Thomas) arbeidet som steinhugger og lokal byggmester. Moren hans, Jemima, var belest og underviste Thomas frem til han da han ble åtte år og begynte på skole i Bockhampton. Mens Hardy skrev poesi hele livet og så på seg selv som hovedsakelig en poet, ble hans første poesisamling ikke utgitt før i 1898. Innledningsvis ble han først kjent grunnet romaner som Far from the Madding Crowd (1874), The Mayor of Casterbridge (1886), Tess of the d'Urbervilles (1891), og Jude the Obscure (1895). Siden 1950-tallet er han imidlertid i sitt hjemland blitt anerkjent som en betydelig poet og har hatt en stor innflytelse på en gruppe 1950-tallspoeter som ble kalt for «Bevegelsen», foruten også Phillip Larkin.[3]

I de fleste av hans romaner som i begynnelsen ble utgitt som føljetonger i magasiner, foregår handlingen i et delvis fiktivt område i Wessex. Lesere kan følge de tragiske figurenes strid med sine lidenskaper og sosiale omstendigheter. Hardys Wessex er basert på middelalderens anglosaksiske kongerike og kom til sist å omfatte fylkene Dorset, Wiltshire, Somerset, Devon, Hampshire og mye av Berkshire, i sørvestlige England.

Bibliografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Taylor, Dennis (1986): «Hardy and Wordsworth» i: Victorian Poetry, vol.24, no.4.
  2. ^ Beer, Gillian (2009): Darwin's Plots. Cambridge: Cambridge University Press.
  3. ^ Davie, Donald (1973): Thomas Hardy and British Poetry. London: Routlefge and Kegan Paul.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]