Area of Outstanding Natural Beauty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Områder inkludert i Outstanding Natural Beauty i England og Wales

Area of Outstanding Natural Beauty - AONB (= «Område med spesielt vakker natur») er et område i Storbritannia som er definert som et spesielt viktig naturområde. Betegnelsen brukes i England, Wales og Nord-Irland, mens man i Skottland bruker det mer eller mindre tilsvarende begrepet National Scenic Area.

Det gjelder spesielle regler for bruk av naturen i slike områder, men de er ikke like strenge som i nasjonalparker. Mens nasjonalparkene har egen lovgivning og egne myndigheter for hver enkelt park, blir alle AONBene administrert felles, med et enkelt regelverk som man pålegger lokale myndigheter å følge.

Hovedformålet med ordningen er å beskytte naturen i områdene, mens to sekundære mål er å dekke behovet for steder hvor man kan feriere i vakker natur, og å ivareta behovene til de som lever og arbeider der.

Det ligger 36 slike områder i England, fire i Wales, og ett som er dels i Wales og dels i England.

Skottland benytter et lignende system for naturskjønne områder; National Scenic Area. Det engelske områder for framstående naturskjønnhet er underlagt ulike former for beskyttelse fra utvikling tilsvarende til de som britiske nasjonalparker har, men i motsetning til disse har de ikke en egen og uavhengig myndighet. De skiller seg også fra nasjonalparkene ved de mer begrensede muligheter for omfattende friluftsaktiviteter.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata