Dorchester (Dorset)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dorchester
Dorchester
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: West Dorset
Admin. grevskap: Dorset
Seremon. grevskap: Dorset
Status By (town)
Befolkning 16 171 (2001)

Dorchester er en markedsby i Dorset, England. Den ligger ved elven Frome, omkring 32 km vest for Poole og 8 km nord for Weymouth. Dorchester har vært administrasjonsby for grevskapet siden 1305, og er også administrasjonssenter for distriktet West Dorset. Selve byen har drøyt 16 000 innbyggere, og med nærområdet er det omkring 40 000 mennesker.

Det er to jernbanestasjoner, med forbindelse til London, Southampton og Bristol. A35 gikk tidligere gjennom byen, men siden slutten av 1980-årene har den vært ført utenom.

The Dinosaur Museum i Dorchester er det eneste i Storbritannia som er dedikert til dinosaurer.

Charles, prinsen av Wales, sto bak konstruksjonen av Poundbury, en eksperimentell, selvforsynt landsby rett øst for bygrensen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Omkring 3 km sørvest for byens sentrum ligger jernalderfortet Maiden slott,som var en av de mektigste festninger i det før-romerske Britannia. Romerne tok det over, og senere ble det kontrollert av sakserne. Den som hadde kontroll over Maiden slott kontrollerte også store deler av Dorset.

Byen ble grunnlagt av romerne under navnet Durnovaria i år 70. Det finnes fortsatt spor fra romersk tid, blant annet deler av bymuren og grunnmuren fra et romersk hus. Dorset grevskapsmuseum har en rekke funn fra romersk tid. Rett utenfor byen ligger Maumbury med et romersk amfiteater, og Poundbury Hill, som var en romersk festning.

I det 17. århundre var byen et sentrum for den puritanske bevegelsen. Den lokale presten John White organiserte bosetningen i Dorchester, Massachusetts, og det er flere andre byer i Nord-Amerika som fikk samme navn av sine puritanske grunnleggere. Under borgerkrigen gjorde byen kraftig motstand mot rojalistene.

I 1685 mislyktes James Scott, 1. hertug av Monmouth med et invasjonsforsøk. Nesten 300 av hans menn ble dømt til døden eller transportering av dommer George Jeffreys under De blodige rettsmøtene, som ble holdt i Dorchester.

To store branner, i 1613 og 1725, ødela store deler av byen, men en del middelalderbygninger er bevart. Blant disse er dommer Jeffreys' bolig og et fattighhus fra tudortiden.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Dikteren Thomas Hardy er et av de mest kjent bysbarn. Han baserte sin fiktive by Casterbridge på Dorchester. Hans barndomshjem ligger øst for byen, og huset han bodde i inne i byen, Max Gate, er åpent for publikum. William Barnes, som skrev poesi på den lokale dialekten, var også fra Dorchester. Det står statuer av begge i sentrum. Hardy og nok en dikter, Cecil Day Lewis, er gravlagt i Stinsford, omkring halvannen km fra byen.

Sørøst for byen står Hardymonumentet, som er et minnesmerke for sir Thomas Masterman Hardy, en av Horatio Nelsons offiserer.

Daniel Defoe skrev at «en mann kan like gjerne tilbringe tid i Dorchester som i noen annen by i England».