Weymouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Weymouth
Weymouth Harbour Tramway
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWeymouth and Portland
Admin. grevskapDorset
Seremon. grevskapDorset
StatusBy (town)
PostnummerDT3
Retningsnummer01305
Areal18,5 km²
Befolkning52 323 (2011)
Bef.tetthet2 948,05 innb./km²
Kart
Weymouth
50°36′35″N 2°27′17″V

Weymouth er en kystby i Dorset, England som ligger i ly i bukten av munningen til elven Wey ved Den engelske kanal. Den ligger omkring 11 km sør for Dorchester, og 8 km nord for Isle of Portland. Byen har en lang sandstrand, og er en av de mest populære britiske feriebyer. Den er også en av inngangsportene til det geologiske området Jurassic Coast (Jurakysten), som er et verdensarvsted. I folketellingen for 2011 hadde byen en befolkning på 52 323, noe som gjør den til den tredje største bosetningen i Dorset etter Bournemouth og Poole.[1]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer av at byen ligger ved munningen av elven Wey. Området ved elveoset er sammen med Radipolesjøen og et naturreservat viktige steder for fugle- og fiskelivet i regionen.

Weymouth regnes som et av de første turistmål i Storbritannia. Kong Georg III bodde der i fjorten sommere mellom 1789 og 1805, noe som gjorde sjøbad og helseturisme svært populært. Arkitekturen langs strandgaten er georgiansk, og i åsen over byen er et stort bilde av kongen til hest skåret inn i den hvite kalken. Hesten er vendt vekk fra byen, og legenden forteller at kongen ble fornærmet fordi han tok dette som et tegn på at borgerne ikke ønsket ham velkommen, og at kunstneren som sto bak den derfor hengte seg. Turisme er Weymouths viktigste næringsvei.

Man mener at Weymouth var den første havnen i England som ble rammet av svartedauden, som kom med et krydderskip i 1348.

Under den første verdenskrig var Weymouth hovedtransitleir for de australske og newzealandske styrkene, og under den andre verdenskrig var Weymouth og Portland viktigste steder, da det lå en stor marinebase i Portlands havn, mens Weymouth hadde Nothe Fort. Disse installasjonene spilte en viktig rolle i forberedelsene til D-dagen.

Fra den historiske havnen går det nå ferger til Frankrike og Kanaløyene.

Sjømatfestival i Weymouth

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Weymouth—Dorset For You» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine.. Dorset County Council. 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]