MSX

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sony MSX 1, Model HitBit-10-P
Yashica YC-64

MSX var en standardisert hjemmedatamaskinarkitektur i 1980-årene. Det var et forsøk ledet av Microsoft på å lage en standard blant maskinvareprodusentene, startet av Kazuhiko Nishi fra Microsoft Japan. Fem millioner MSX-baserte maskiner ble solgt på verdensbasis.

Nishi foreslo MSX som et forsøk på å skape en enerådende industristandard for hjemmedatamaskiner. Inspirert av suksessen til VHS som standard for videoopptakere, fulgte mange japanske elektronikkprodusenter på, sammen med Goldstar, Philips og Spectravideo, med å bygge og markedsføre MSX-maskiner. Ethvert maskin- eller programvareprodukt med MSX-logoen på var kompatible med MSX-produkter fra andre produsenter.

Nishis standard besto for det meste av flere standarddeler; hovedprosessoren var en 3,58 MHz Zilog Z80, grafikkbrikken en Texas Instruments TMS9918 med 16 KB (KiB) dedikert VRAM, og en AY-3-8910-brikke fra General Instrument sto for lyden. Disse komponentene var utbredte i mange hjemmedatamaskiner og videospill-konsoller.

Sammen med Microsofts MSX BASIC gjorde disse komponentene MSX til en kompatibel, skjønt noe dyr, hjemmedatamaskin-pakke.

Systemet som MSX mest lignet på var hjemmedatamaskinen Spectravideo SV-328 (Spectravideo hevdet til og med at den var «MSX-kompatibel» i reklamer før MSX-systemene ble sluppet), men den var i virkeligheten ikke fullstendig kompatibel. Senere slapp Spectravideo et system, SV-728 som fulgte MSX-standarden helt.

Før Nintendos inntog, var MSX plattformen som de større japanske spillmakerne som Konami og Hudson Soft lagde spill for. Metal Gear-serien var opprinnelig skrevet for MSX-maskinvare.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]