Donkey Kong 64

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Donkey Kong 64
Donkey Kong 64 logo.png
UtviklerRare
UtgiverNintendo
Distributør Nintendo eShopRediger på Wikidata
ProdusentShigeru Miyamoto
SerieDonkey Kong
Plattform Nintendo 64Rediger på Wikidata
UtgivelseNA 22. november 1999
EU 3. desember 1999
JP 10. desember 1999
SjangerPlattform, eventyr
ModusFlerspiller, enspiller
AldersgrensePEGI 3
Nettstedwww.nintendo.co.jp/n01/n64/software/nus_p_ndoj/index.html

Donkey Kong 64 er et eventyr-plattformspill fra 1999, utviklet av Rare, og utgitt av Nintendo til Nintendo 64.

Det er det første Donkey Kong-spillet med tredimensjonal grafikk. Spilleren inntar rollen som gorillaen Donkey Kong, som utforsker ulike nivåer på en øy for å samle inn gjenstander og redde sine kidnappede venner fra King K. Rool. Spilleren fullfører minispill og oppgaver som fem spillbare Kong-figurer med ulike ferdigheter, for å motta bananer og andre samleobjekter. I en separat Multiplayer-modus kan opp til fire spillere konkurrere alle-mot-alle, eller til én spiller står igjen.

Rare, som tidligere hadde utviklet Donkey Kong Country-spillene, startet å arbeide på Donkey Kong 64 i 1997. En utviklergruppe på 16 personer, med flere medlemmer rekruttert fra gruppen som utviklet Banjo-Kazooie, fullførte spillet i 1999 da det ble publisert av Nintendo i Nord-Amerika i november og i Europa og Japan i desember. Det var det første spillet som krevde Expansion Pak, et tilbehør som kunne gi Nintendo 64-konsollen mer minne.

Spillet fikk positiv mottakelse og mottok flere utmerkelser, blant annet «beste plattformspill» under Game Critics Awards i 1999. Det ble utgitt på nytt gjennom Virtual Console til Wii U i 2015.[1]

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Spilleren får rollen som Donkey Kong eller hans venner, og får i oppdrag å utforske en øy og samle forskjellige gjenstander for å komme seg gjennom en rekke mini-spill og gåter. Spillet følger en tradisjonell historie for serien: Kong K. Rool og hans reptil-Kremlings invaderer den idylliske DK-øya og kidnapper Donkey Kongs venner. Reptilene planlegger å bruke deres Blast-O-Matic-våpen, og ødelegge hele øya.

Etter en opplæring begir spilleren seg på forskjellige oppdrag som Donkey Kong for å redde vennene sine fra kidnapperne og forhindre K. Rools planer. Samtidig som spilleren utforsker spill-verdenen og blant annet gjennomfører puslespill, samler spilleren to typer bananer: vanlige bananer, som har forskjellige farger for hver Donkey Kong-karakter, tildeler spilleren banan-medaljer og kan byttes for å få tilgang til andre områder av kartet. I tillegg til gyldne bananer, hvorav et visst antall bananer kreves for å låse opp hver nye verden i spillet. Hele spillet har veldig mange samleobjekter, men bare 281 objekter kreves for å gjennomføre hele spillet.

Forskjellige mini-spill inkluderer blant annet konkurranser, minecart-turneringer og tønner som kan skyte karakterene som prosjektiler. I motsetning til tidligere Donkey Kong-spill, kan målene gjennomføres i hvilken som helst rekkefølge spilleren ønsker. Spilleren kan også samle på banan-mynter, som kan brukes til å låse opp nye våpen og evner, og andre samleobjekter som ammunisjon eller puslespill. Spilleren møter ofte en umulig situasjon (for eksempel et objekt eller et område som ikke er tilgjengelig i begynnelsen) og må til slutt gå tilbake for å løse slike blindveier etter å ha fått en ny evne.

Donkey Kongs kidnappede venner blir også spillbare figurer etter at spilleren redder dem. Hver av de fem karakterene begynner med grunnleggende evner og kan kjøpe forskjellige ekstra, unike evner fra Cranky Kong etter hvert som spillet utvikler seg, noe som er nødvendig for å løse enkelte problemer. Karakteren kan også forvandles til dyr, som et neshorn kalt Rambi eller en sverdfisk kalt Enguarde.

Donkey Kong 64 har en egen multi player-modus med seks mini-spill for mellom to og fire spillere. Monkey Smash er en åpen arena, mini-spil i deathmatch-stil med opp til fire spillere finner ammunisjon og bruker deres respektive våpen fra single player-spillet for å skade andre spillere før de mister alle deres egne liv. Battle Arena er et annet mini-spill hvor spillerne bruker våpen og eksplosiver for å slå hverandre utenfor kanten av en plattform. Spillerne kan konkurrere basert på tid eller poengsum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «N64, DS games launch on Wii U Virtual Console». Eurogamer. 2. april 2015. Arkivert fra originalen 10. februar 2021. Besøkt 2. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]